Vijest

Optužnica za zloupotrebe protiv direktora i profesora Srednje saobraćajne škole u Tuzli

7. Oktobra 2021.11:09
Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu koja direktora tuzlanske Mješovite srednje saobraćajne škole Jasenka Smajića te profesore Omera Delalića i Adisu Mehić tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdili su iz Kantonalnog tužilaštva.


Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona. Foto: BIRN BiH

Prema navodima Kantonalnog tužilaštva Tuzla, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, a svi kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, u augustu 2018. su, prilikom provođenja konkursne procedure po javnom konkursu nadležnog kantonalnog ministarstva za radno mjesto saradnika za ekonomsko-finansijske poslove, u namjeri da jednu osobu stave u povoljniji položaj i pribave joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi, teže povrijedili prava više kandidata koji su konkurisali za istu poziciju.

U Tužilaštvu dalje navode da optuženi, postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uslovima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu (TK), koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu s propisima, a u zapisnik su unijeli netačne podatke za više kandidata s visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang-listi kandidata.

“Na osnovu takve liste je direktor škole donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri”, stoji u saopćenju Tužilaštva TK-a.

U optužnici je tuzlanskom Općinskom sudu predloženo da se Smajiću, Delaliću i Mehić izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina, te da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene na spomenuto radno mjesto.

Haris Rovčanin