Vijest

U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca

7. Oktobra 2021.16:20
Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Joševa u općini Bratunac, a kako se navodi najvjerovatnije je riječ o posmrtnim ostacima žena i djece, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

This post is also available in: English

Ekshumacija posmrtnih ostataka. Foto: BIRN BiH

Iz INO-a BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da su na teško pristupačnom području ekshumirali posmrtne ostatke pet žrtava.

“Pretpostavlja se da se u ovom slučaju radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u svojim domovima ubijene 14. maja 1992. godine. Nakon toga su ukopane na ovom lokalitetu”, kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a BiH.

Fazlić dodaje da su posmrtni ostaci pronađeni u dvije zajedničke i jednoj pojedinačnoj grobnici. Patolog koji je učestvovao u ekshumaciji prilikom pregleda posmrtnih ostataka, kako je navela, ocijenio je da se radi o ženskim osobama, te da se najvjerojatnije radi o tri odrasle žene i dvije djevojčice.

“Informacije s kojima mi raspolažemo govore da se radi dakle o čitavoj jednoj porodici koja je ubijena i ukopana na ovom lokalitetu”, priopćila je Fazlić.

Ekshumacija je izvršena po naredbi Državnog suda i pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

 

Teo Zorić


This post is also available in: English