Suđenje

Radovan Veljović: Dvanaestog oktobra izjašnjenje o krivici za silovanje u Foči

7. Oktobra 2021.14:29
Izjašnjenje pred Sudom Bosne i Hercegovine o krivici Radovana Veljovića, koji je optužen za silovanje u Foči tokom 1992. godine, planirano je za utorak, 12. oktobra, saopćeno je na ročištu za razmatranje mjera zabrane koje je predložilo Državno tužilaštvo zbog straha od bjekstva ili utjecaja na svjedoke.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Behaija Krnjić obrazložio je prijedlog mjera zabrane za optuženog, koje se sastoje od oduzimanja putnih isprava, zabrane korištenja lične karte i napuštanja mjesta boravka, obaveznog javljanja lokalnoj policijskoj stanici te zabrane približavanja svjedocima.

“Svjedoci smo da osobe koje su se dužne javljati Sudu uspijevaju prebjeći u druge zemlje (…) Da se to spriječi, optuženom treba oduzeti putne isprave i zabraniti korištenje lične karte”, kazao je, između ostalog, tužilac Krnjić.

Tužilaštvo je istaklo da je većina svjedoka u predmetu zatražila zaštitne mjere, da su istraumatizirani događajima iz prošlosti, te da bi svaki utjecaj na njih mogao dovesti do njihovog kolebanja.

“Tokom saslušanja optuženi je nagovijestio da zna ko je svjedok”, rekao je Krnjić elaborirajući prijedlog mjere zabrane komuniciranja, odnosno prilaska svjedocima, za optuženog Veljovića.

Veljovićev branilac Petko Pavlović tvrdi kako optuženi nije nagovještavao da zna ko je svjedok u predmetu, te je zatražio od Tužilaštva BiH da predoči transkript saslušanja. Također, Odbrana tvrdi kako Veljović ne zna ko su svjedoci i da nema potrebe za zabranom prilaska.

“Optuženi živi na području Foče, nema državljanstva osim BiH, nema imovinu izvan BiH, narušenog je zdravlja i potrebna mu je kontrola zdravlja u Foči”, kazao je Pavlović prigovarajući na mjere zabrane koje je predložilo Tužilaštvo.

Veljović je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen da je na području Foče 1992. godine silovao i seksualno zlostavljao žrtvu bošnjačke nacionalnosti, čime je postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Sud BiH će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno, a izjašnjenje o krivici Veljovića zakazano je za 12. oktobar.

Irvin Pekmez