Suđenje

Optužena za finansiranje terorističkih aktivnosti negirala krivicu

11. Oktobra 2021.15:42
Sena Hamzabegović se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnila da nije kriva po optužnici koja je tereti za finansiranje terorističkih aktivnosti u periodu od 2013. do 2018. godine.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

“Izjašnjavam se da nisam kriva, časni sude”, kazala je Hamzabegović nakon što je potvrdila da je pročitala i razumjela optužnicu, koju je Sud BiH potvrdio 9. septembra.

Ona se tereti da je u više navrata novac, u ukupnom iznosu od oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM), uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti i formacija te djelovanje državljana BiH u okviru tih struktura na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Njoj je ranije određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da bi na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da se Hamzabegović tereti da je u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani takozvanog ISIL-a, u okviru formacija “Jabhet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i u drugim formacijama, koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Hamzabegović je, znajući da se na navedenom području nalazi i njen muž Muradif Hamzabegović, koji zajedno s drugim državljanima BiH učestvuje u terorističkim aktivnostima te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EUR, KM i CHF.

Novac je, kako je ranije navedeno, uplaćivala i lično odnosila na područje Sirije, gdje ga je predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je, prema prikupljenim dokazima, od toga isplaćivao plate osobama koje su sudjelovale u terorističkim aktivnostima, te ga koristio za kupovinu oružja i druge svrhe.

Sud BiH će zakazati početak suđenja u zakonom propisanom roku.

 

Aida Trepanić