Vijest

Održan sastanak u cilju ažuriranja podataka o bh. državljanima u Siriji i Iraku

8. Oktobra 2021.17:34
Članovi porodica žena i djece smještenih u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj” bili su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u cilju ažuriranja podataka o bosanskohercegovačkim državljanima koji borave u kampovima i zatvorima u Siriji.


Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Foto: BIRN BiH

Boris Sadović, vršilac dužnosti sekretara državnog Ministarstva vanjskih poslova, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je kako je ovo jedan od sastanaka koje ovo ministarstvo organizira sa drugim institucijama u cilju povratka državljana iz Sirije.

“Ministarstvo sigurnosti je koordinirajuće ministarstvo po tom pitanju i mi imamo svoj segment, to je izdavanje putnih listova, identifikacija naših državljana, pogotovo djece naših državljana u Siriji”, naveo je Sadović, dodajući kako povratak državljana podrazumijeva više segmenata uključujući repatrijaciju, resocijalizaciju i deradikalizaciju.

On navodi kako su na današnjem sastanku podijeljeni podaci sa članovima porodica, u cilju ažuriranja podataka koje šalju međunarodne organizacije, ali i koji se dobijaju putem diplomatskih kanala.

“Pokušavamo na jednom mjestu dobiti sve informacije o svim našim državljanima u Siriji i Iraku koji se nalaze u nekoliko kampova, u nekoliko zatvora”, navodi on.

Fatma Kasupović, čija se snaha nalazi u Siriji sa dvoje djece, i Senija Muhamedagić, čija je kćerka sa djecom smještena u kampu “Al-Roj”, prisustovale su ovom sastanku i za BIRN BiH su kazale kako su zahvalne na izdvojenom vremenu.

“Kreiran je spisak sa svim imenima – išlo se ime po ime, dijete po dijete”, navodi Kasupović, čiji je brat Senad Kasupović osuđen na četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji.

“Nadam se da bi nešto moglo biti uskoro”, dodaje Muhamedagić.

Prema ranijim odgovorima Ministarstva sigurnosti, u kampovima “Al-Roj” i “Al-Hol” u Siriji trenutno se nalazi 29 punoljetnih žena i oko 70 djece bh. državljana, a njihov povratak i prihvat otežala je pandemija koronavirusa. U julu ove godine formiran je Koordinacioni tim za povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka.

“U Tim su imenovani predstavnici svih nadležnih institucija u BiH, sigurnosnih i nesigurnosnih, na svim nivoima, čime smo stvorili multisektorski tim za realizaciju svih neophodnih mjera i aktivnosti”, navela je Čopelj, dodajući kako će Tim sačiniti Plan repatrijacije, ali i Program reintegracije, resocijalizacije i rehabilitacije”, kazala je tada za BIRN BiH Lejla Čopelj iz Ministarstva sigurnosti BiH.

BiH je dosad organizirala povratak sedam muškaraca, šest žena i 12 djece koji su u decembru 2019. godine stigli iz Sirije.

 

Nermina Kuloglija-Zolj