Vijest

Iduće sedmice nastavak završnih riječi u predmetu za genocid u Srebrenici i početak suđenja za zločine u Zvorniku

8. Oktobra 2021.17:36
U Državnom sudu je naredne sedmice planirano da Odbrana Branimira Tešića iznese završnu riječ na suđenju za pomaganje u genocidu u Srebrenici, dok će u četvrtak početi suđenje šestorici optuženih za zločine počinjene u Zvorniku.

Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Odbrana Branimira Tešića iznijet će završnu riječ u ponedjeljak, 11. oktobra. S njim su optuženi i Miodrag Josipović, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić, za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

U četvrtak je planiran početak suđenja Šemsudinu Muminoviću i još petorici optuženih za zločine počinjene protiv civila i ratnih zarobljenika na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Kako je ranije saopćeno iz Suda, Muminovića optužnica tereti kao nekadašnjeg komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik i komandanta 206. viteške brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Muju Muratovića kao bivšeg komandira Šetićke čete Općinskog štaba TO-a Zvornik, Rasima Omerovića kao komandira Vojne policije Općinskog štaba TO-a Zvornik, Asima Alića kao nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna, a Fadila Mujića kao komandira Policijske stanice (PS) Sapna, kao i Ismeta Memića.

U ponedjeljak je planirano izjašnjenje o krivnji Sene Hamzabegović, optužene za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Kako je saopćeno ranije iz Tužilaštva BiH, Hamzabegović se tereti da je u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani takozvanog ISIL-a, u okviru formacija “Jabhet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i u drugim formacijama, koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Iznošenje žalbi na presudu kojom je bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, planirana je u utorak, 12. oktobra.

Sud Bosne i Hercegovine je u maju 2021. donio prvostepenu presudu kojom je Ahmetović proglašen krivim što je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose, između ostalog, na poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH. iako nikada nije obavio, odnosno izvršio naručene poslove.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Srebrenici, Tesliću, Bužimu, Vlasenici, Foči, Ugljeviku, Kalinoviku, Prijedoru, Bratuncu, Kotor-Varoši, Lukavcu, Višegradu, Sarajevu, Vitezu i Palama.