Suđenje

Toni Bašić: Nesporni zapisnici iz SIPA-e

20. Oktobra 2021.16:18
Na suđenju za podsticanje na terorističke aktivnosti, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio je da su u okviru pretresa oduzeti određeni predmeti od optuženog Tonija Bašića, te o tome sačinjeni zapisnici.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao je da je po naredbi Suda BiH obavljen pretres prostorija i oduzeti mobilni telefon, laptop i računar optuženog.

Svjedok je potvrdio da su njegovi potpisi na zapisnicima o oduzimanju predmeta, kao i pretresu mobilnog telefona.

Branilac Vlado Adamović nije imao pitanja za svjedoka, navodeći da njegovo svjedočenje smatra potpuno irelevantnim. On je rekao da su zapisnici SIPA-e javne isprave i da postoji pretpostavka da su tačni.

Dodao je da bi se ovakvi dokazi mogli provoditi samo ako neko osporava tačnost javnih isprava, što u ovom predmetu nije slučaj.

Nakon ovih navoda Odbrane, tužilac Dubravko Čampara je odustao od saslušanja drugog pozvanog svjedoka, kao i još jednog predloženog u optužnici, s obzriom da su planirani na iste okolnosti.

Vijeće je prihvatilo prijedlog da se imena svjedoka iz SIPA-e ne objavljuju zbog prirode posla koji obavljaju.

Bašić je optužen da je tokom 2020. u više navrata podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji. Kako se navodi, optuženi je objavio poruke kao što su “Ubij gasom svakog Jevreja”, “Kreni putem genocida”, “Pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku” i “Ubij svog lokalnog libertarijanca”.

Planirano je da se na nastavak suđenja 3. novembra pozove vještak neuropsihijatar i ulože materijalni dokazi, čime bi Tužilaštvo okončalo izvođenje svojih dokaza.

 

Marija Taušan