Vijest

Zatražena disciplinska mjera za sutkinju iz Bihaća zbog nemara u vršenju dužnosti, ona tvrdi da je u pitanju tehnička greška

19. Oktobra 2021.15:38
Iznoseći završnu riječ pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), disciplinska tužiteljica je zatražila da se Nisveti Gluhalić-Mizić, sutkinji Opštinskog suda u Bihaću, za disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti” izrekne adekvatna disciplinska mjera.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a tereti sutkinju Nisvetu Gluhalić-Mizić da je propustila na vrijeme donijeti odluku o određivanju pritvora.

“Općinskom sudu u Bihaću je 2. novembra 2020. godine dostavljeno rješenje krivičnog vijeća od 30. oktobra 2020., kojim se ukida mjera pritvora za osumnjičenog Dragu Anušića i predmet vraća na ponovno odlučivanje. (…) Tužena je tek 10. novembra uzela predmet u rad, i ponovo odredila pritvor”, rekla je u završnoj riječi disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić i dodala da se za to vrijeme osumnjičeni nalazi u pritvoru iako mu je ta mjera sudskim rješenjem od 30. oktobra bila ukinuta.

“U ovakvim predmetima sudija je po prijemu rješenja od krivičnog vijeća dužan da postupi odmah, ili najkasnije u roku od 24 sata”, dodala je Bojanić.

Sutkinja Nisveta Gluhalić-Mizić kazala je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji kako smatra da nije uradila ništa nezakonito. Prema njenim riječima, radi se o propustu tehničke prirode, jer nije na vrijeme dobila predmet, odnosno rješenje je uradila čim je do nje fizički stiglo.

“Odluku sam donijela valjano i zakonito”, rekla je Gluhalić-Mizić, te dodala da ostaje kod odgovora na tužbu u kom je navela da je o rješenju krivičnog vijeća Kantonalnog suda u Bihaću obaviještena o odluci, te je ona inicirala da joj se predmet dostavi.

Prema njoj, pritvor je bio osnovan, što je u kasnijoj odluci potvrdilo drugo krivično vijeće.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a je priložio 13 materijalnih dokaza, koji nisu obrazlagani na ročištu.

Prije iznošenja završnih riječi svjedočila je Sandra Zirić, viša referentica i upisničar u Opštinskom sudu u Bihaću, koja radi na unosu predmeta u CMS sistem. Ona je objasnila proceduru dostavljanja predmeta.

“Ako predsjednik krivičnog vijeća dâ zadatak da se nešto uradi, kada je riječ o krivičnim predmetima, onda tu nema čekanja. Predmet se unosi u CMS i odmah se nosi na policu postupajućem sudiji”, rekla je svjedokinja.

Na pitanje tužene Gluhalić-Muhić da li je moguće da joj nije na vrijeme dostavljen predmet, Zirić se nije mogla sjetiti, ali je kazala da nema odstupanja i da se spisi dostavljaju maksimalno dan poslije, ujutro.

“Vaše predmete nose vaši daktilografi, to je fizička aktivnost”, odgovorila je Zirić na upit sutkinje, dodavši kako se pritvorski spisi odmah unose i dostavljaju na police sudijama.

Predsjedavajući Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a Avdija Avdić je rekao kako će odluka biti donesena u zakonskom roku.

Jasmin Begić