Vijest

VSTV bira vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca između četiri zamjenika smijenjene Gordane Tadić

20. Oktobra 2021.13:03
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) će tokom dana donijeti odluku o vršiocu dužnosti glavnog državnog tužioca nakon što je ranije smijenjena Gordana Tadić.


Halil Lagumdžija tokom obraćanjima novinarima. Foto: BIRN BiH

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, u obraćanju novinarima je kazao kako je dat nalog Odjelu za imenovanja da stupe u kontakt sa četiri aktualna zamjenika glavne tužiteljice.

“Oni su jedini mogući kandidati za vršioca dužnosti glavnog tužioca do okončanja konkursne procedure”, naveo je Lagumdžija pojašnjavajući kako Tužilaštvo BiH ne može biti bez glavnog tužioca.

On je najavio da će se razgovori obaviti sa Ismetom Šuškićem, Ozrenkom Nešković, Milankom Kajganićem i Dianom Kajmaković, te će se s onima koji se budu željeli kandidirati za ovu funkciju ići u daljnju proceduru, na način da će ih se pozvati da dostave svoju biografiju, s posebnom naznakom šta su radili kao tužioci u dosadašnjoj karijeri.

Diana Kajmaković je za tužiteljicu Državnog tužilaštva imenovana u maju 2008. godine. Ranije je radila kao kantonalna tužiteljica u Sarajevu. Bila je članica Radne grupe za izradu Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za brobu protiv organiziranog kriminala u periodu od 2009. do 2012. godine.

Šuškić od 1995. godine radi u tužilačkoj organizaciji na mjestu zamjenika općinskog tužioca II Sarajevo, potom na mjestu kantonalnog tužioca Sarajevo, sve do februara 2005. godine, kada je imenovan za tužioca Tužilaštva BiH i raspoređen u Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Treći mogući kandidat za vršioca dužnosti glavnog tužioca je Milanko Kajganić, koji je od 1994. do 2006. godine radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Od 2007. do 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci, nakon čega je odlukom VSTV-a imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH.

Kandidatkinja za ovu poziciju je i Ozrenka Nešković, koja je za tužioca Tužilaštva BiH imenovana 2010. godine, nakon čega je 2017. imenovana za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Prije toga radila je i kao sudija Okružnog suda u Bijeljini, nakon čega je prešla na mjesto zamjenika okružnog tužioca u Bijeljini i na toj funkciji ostala do 2004. godine.

Lagumdžija je rekao kako postoji mnogo aspekata u kojima se poboljšanja u Državnom tužilaštvu mogu napraviti, a na koja su brojni izvještaji upozorili.

“Nedovoljna efikasnost i kvalitet po pitanjima organizovanog kriminala i korupcije, isto tako i predmeta ratnih zločina. Vijeće je prošlo kroz izvještaje i usvojilo čitav niz zaključaka i spustilo ih na nivo Suda BiH”, kazao je Lagumdžija pojašnjavajući kako se čekaju finalni zaključci o problemima u ovim procesima.

“Nadam se da će doći do poboljšanja jer svaka promjena treba voditi ka boljem. Onaj koga izaberemo za vršioca dužnosti imat će kratak mandat, nakon toga ide konkursna procedura, i nadam se da ćemo brzo dobiti glavnog tužitelja”, istaknuo je Lagumdžija.

 

Nermina Kuloglija-Zolj