Suđenje

Amir Zukić i ostali: Obavijesti o nepostojanju tajnog praćenja

15. Novembra 2021.13:23
U nastavku suđenja sedmorici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrana je uložila dokumentaciju među kojom su odgovori ministarstava i policijskih agencija u kojima negiraju tajno praćenje porodice Amira Zukića.


Advokat Ahmed Žilić i Amir Zukić. Foto: BIRN BiH

Advokat Ahmed Žilić, koji zastupa prvooptuženog Amira Zukića, u sudski spis je uložio naredbu Općinskog suda u Sarajevu za pretres i oduzimanje predmeta od 17. februara 2017. godine, kada je, kako je kazao, došlo i do fizičkog napada na njega kao advokata te do uskraćivanja odbrane.

Među dokazima su obraćanja Žilića i advokata Jasmira Muratovića Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu, te advokatskim komorama, o fizičkom napadu od strane policajca.

Odbrana je u spis uvrstila dokaze Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te Federalne uprave policije (FUP) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojima se navodi da ne postoji tajno praćenje Zukićeve supruge i maloljetnog djeteta.

Kako je rekao, dostavljene su i fotografije ljudi koji su vršili praćenje.

“Nijedna agencija nije izvršila identifikaciju ljudi”, kazao je Žilić.

Žilić je također uložio dokaz u kojem se Institucija ombudsmana za ljudska prava obratila kantonalnom sudu i tužilaštvu u Sarajevu, a u kojem su preporuke vezane za ispitivanje dvoje maloljetne djece.

“Nakon što je Zukić lišen slobode, paralelno s tim višesatno su djeca ispitivana na vratima (…) Bez znanja roditelja, Centra za socijalni rad, ispitivana su maloljetna djeca”, pojašnjava Žilić.

Odbrana je također uložila set dokaza Parlamenta Federacije BiH u pogledu Zukićevog imuniteta, jer je u trenutku hapšenja bio izabrani dužnosnik i član Predstavničkog doma Parlamenta Federacije.

Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Selma Peco je rekla da ostaju kod prigovora na dokaze koje su ranije pismeno dostavili.

Nastavak suđenje je zakazan za 29. novembar, kada će Odbrane Džananovića i Karavdića ulagati svoje materijalne dokaze.

Emina Dizdarević Tahmiščija