Suđenje

Hamzabegović: Svjedok čuo da je optužena navodno bila u posjeti kod muža u Siriji

11. Novembra 2021.13:32
Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, kao svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine saslušan je Jahja Vuković, koji je ispričao kako je čuo da je optužena bila u posjeti kod muža u Siriji, ali da je nikada nije vidio tamo.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Jahja Vuković, koji je svjedočio uz prisustvo pravnog zastupnika Senada Dupovca, kazao je da je Muradifa Hamzabegovića u više navrata vidio u Siriji, te da je jednom imao priliku da bude u kratkoj posjeti kod njega kući tokom “islamskog praznika”.

“Čuo sam da je njegova prva žena Sena navodno dolazila kod njega u posjetu često”, rekao je Vuković, koji je u oktobru 2021. godine u prvostepenom postupku oslobođen optužbe za ratovanje u Siriji.

Kako je naveo, od drugih ljudi je čuo da je Muradif Hamzabegović biznismen, da se bavio finansijama.

Na upit tužioca Ćazima Hasanspahića da li mu je poznato da je Hamzabegović kupovao vojnu opremu, Vuković je kazao da je imao puno para i da nije siguran kako je njima raspolagao.

Tužilac Ćazim Hasanspahić mu je, zbog razlika, predočio zapisnik o saslušanju iz 2020. godine navodeći da je Vuković tada rekao “da se Hamzabegović bavio finansiranjem bh. državljana u Siriji, i da je Nusretu Imamoviću plaćao za izradu teških vojnih snajpera”. Svjedok je kazao da je moguće da je to rekao.

Vukovićev pravni zastupnik Dupovac kazao je da on ne želi da njegov branjenik identifikuje potpis sa iskaza, jer bi identifikacija potpisa mogla dovesti do njegovog krivičnog gonjenja.

Na upit sudije Branka Perića, Vuković je potvrdio da je saslušan u svojstvu svjedoka kada je uhapšen u oktobru 2020. godine.

“Ja nisam ovo rekao, oni su to pisali”, kazao je Vuković nakon što mu je predočen iskaz.

Na upit tužioca Hasanspahića da li je tačan njegov iskaz iz 2020. u kojem je rekao da je krajem 2015. godine čuo optuženu Senu tokom njegove posjete Muradifu Hamzabegoviću, Vuković je potvrdio da je čuo da je ona dolazila u posjetu.

“Ženu nisam vidio, niti znam kako izgleda”, kazao je Vuković.

Odgovarajući na pitanja branioca Zlatka Ibrišimovića, Vuković je rekao da je vidio Muradifa Hamzabegovića prvi put u Siriji 2014. godine na ulici kao civila, te da je načuo da mu je optužena donijela novac, ali da nije čuo koliko, niti za šta je korišten.

Optužnica tereti Hamzabegović da je u periodu od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije, a koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Prema optužnici, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju, znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala oko 230.000 KM putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i svjedok Husein Ademović, koji je kazao kako je poznavao Muradifa “Hamzabega” jer je do 2016. godine bio podstanar u njegovoj kući u Živinicama, ali da nije bio u kontaktu s njim. Rekao je da je Muradif imao više supruga, ali da Senu nije nikada sreo i da je ne poznaje.

Na upit sudije Branka Perića da li je sporna činjenica da je Hamzabegović otišao 2013. godine, branilac Ibrišimović je kazao da Tužilaštvo treba da utvrdi kada je on otišao, ali da on tvrdi da je otišao nakon što su mu novčana sredstva stavljena na raspolaganje u BiH.

Svjedok Nihad Beganović je rekao da je njegov sin, kojeg je zadnji put vidio 26. januara 2013., radio kod “Hamzabega” tri do četiri godine. Naveo je da je primijetio da je njegov sin naglo počeo da “utvrđuje vjeru” te da je saznao da je otišao u Siriju. Kako je napomenuo, on ne poznaje optuženu Hamzabegović.

Svjedokinja Senada Beganović je navela da je njen sin, kojeg je zadnji put vidjela 2013. godine, “pustio bradu, ošišao se naćelavo, i u kraćem vremenu nosio kratke pantalone”. Beganović je kazala da optuženu Hamzabegović ne poznaje.

Naredno suđenje je zakazano za 18. novembar, kada je planirano saslušanje četiri svjedoka Tužilaštva, uključujući i zaštićenog svjedoka S-1.

Aida Trepanić