Vijest

Kineska kompanija ne dozvoljava objavu koncesionog ugovora autoputa Banjaluka-Prijedor, tvrdi Višković

Ceremonija početka gradnje autoputa Banjaluka-Prijedor. Foto: Vlada Republike Srpske

Kineska kompanija ne dozvoljava objavu koncesionog ugovora autoputa Banjaluka-Prijedor, tvrdi Višković

11. Novembra 2021.17:09
11. Novembra 2021.17:09
Vlada Republike Srpske neće javno objaviti ugovor o gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor niti će objaviti njegove detalje jer to ne dozvoljava kineska kompanija koja je dobila koncesiju, potvrdio je premijer entiteta Radovan Višković. Ova odluka dodatno povećava pitanja o transparentnosti i dogovorenim uslovima posla, smatraju sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Višković je naveo da će ugovor biti objavljen onog trenutka kada to kompanija koja je dobila koncesije “Shandong” dozvoli.

“U ovom momentu oni nam to ne dozvoljavaju i mi to ne smijemo uraditi bez njihove dozvole”, kazao je Višković.

Za urednika poslovnog portala Capital Sinišu Vukelića je neshvatljivo da Vlada “nešto ovako veliko krije do javnosti”.

“Vlada Republike Srpske ima veću obavezu prema narodu koji predstavlja nego prema kineskom partneru”, kaže Vukelić.

Izgradnja autoputa između Banjaluke i Prijedora počela je 6. novembra i trajaće prema najavama tri godine. Vlada Republike Srpske i dalje odbija da odgovori na pitanja u vezi sa ugovorom koji je potpisan sa kineskim investitorom. Stručnjaci su već ranije upozoravali da je gradnja autoputa između dva grada ekonomski neopravdana i preskupa.

Tokom nedavnog početka gradnje premijer Višković je ipak izjavio da će izgradnja autoputa u dužini od 40 kilometara između Banjaluke i Prijedora značiti rasterećenje magistralnog puta između ta dva grada a nosi novu perspektivu za pola miliona ljudi koji žive u regiji. Autoput gradi kineska kompanija “Shandong High Speed”. Nju je preko beogradske podružnice formirala matična kompanija “China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group”.

“Mi smo počastvovani da su kineski partneri imali povjerenje u Vladu Republike Srpske i Republiku Srpsku. Kao što ste mogli da čujete čak i predsjednik Kine je upoznat sa ovim projektom i radi se o 100 odsto državnoj kompanijii i ona ne bi ni mogla doći na ove prostore da nema podršku kineske države”, rekao je Višković na svečanosti povodom ozvaničenja početka radova u mjestu Lamovita, nedaleko od Omarske u blizini Prijedora.

Dok je kineski predsjednik, prema Viškovićevim riječima, upoznat sa projektom, informacije nedostaju javnosti Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine.

Vlada skriva ugovor


Radovan Višković tokom ceremonije početka gradnje autoputa Banjaluka-Prijedor. Foto: Vlada Republike Srpske

Vlada Republike Srpske još uvijek ne odgovara na pitanja BIRN-a BiH u vezi sa potpisanim ugovorom niti na zahtjev za dobijanjem na uvid ugovora sa kineskom kompanijom. Nakon posljednjeg sastanka predstavnika entitetske vlasti i predstavnika kineske kompanije SDHS-CSI BH nije organizovana konferencija za medije.

Iz preduzeća Autoputevi Republike Srpske su za BIRN BiH u septembru rekli da oni nisu potpisnici ugovora već da je to Vlada Republike Srpske te da stoga i ne mogu da govore o detaljima ugovora.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić u utorak je u telefonskom razgovoru obećao da će za BIRN BiH govoriti o koncesionom ugovoru za gradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, ali se u srijedu nije javljao na pozive.

Njegov pomoćnik Dragan Stanimirović ne želi da govori o detaljima koncesionog ugovora. On kaže da “je ta problematika u vezi sa koncesionim ugovorom nešto što je između Vlade i kineskog investitora”. Stanimirović nema odgovor na pitanje zašto ugovor nije dostupan javnosti.

“O tome Vlada odlučuje. Odredbe ugovora su takve i ja ne bih ulazio detaljno u odredbe ugovora”, govori pomoćnik ministra saobraćaja Republike Srpske.

Stručnjaci sa kojima je ranije razgovarao BIRN BiH postavljali su pitanje da li je Vlada potpisala koncesioni ugovor ili se radi o javno-privatnom partnerstvu. Predsjednik Vlade Višković uvjerava kako je u poslu sa kineskom kompanijom riječ o koncesionom ugovoru na period od 30 godina a ne o javno-privatnom partnerstvu.

Višković tvrdi da Vlada ništa ne garantuje kineskom investitoru ali priznaje da će RS plaćati naknadu za raspoloživost autoputem 30 miliona maraka godišnje.

“To je iz putarine, prvo tog izgrađenog autoputa ali i putarina koje na ostalim autoputevima, prema Gradišci i prema Doboju, će se prikupljati na poseban račun. Razlika će se ako bude potrebno domirivati i ako bi se desilo da nedostaju sredstva razliku namiruje budžet”, rekao je Višković.


Zasjedanje Vlade Republike Srpske. Foto: Vlada Republike Srpske

Za ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića podatak da će se razlika plaćati iz entitetskog budžeta stvara razliku između koncesije i partnerstva.

“Koncesiju kada date vas nije briga šta će biti sa troškovima izgradnje, odnosno sa prihodima koje će koncesionar ostvariti. Kada imate situaciju da je država ili u ovom slučaju entitet u obavezi da namiri nedostajuće prihode onome ko je koncesionar, onda je to javno privatno partnerstvo. To je onda posao gdje se dogovori partnerski odnos između investitora i entiteta, odnosno Vlade. Ovo je klasični ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a nije koncesija jer kad god država preuzima dio obaveza finansiranja ili namirenja nedostajućih sredstava onda to nije koncesija”, kaže on.

Pavlović je već ranije postavljao pitanja ekonomske opravdanosti autoputa jer između Banjaluke i Prijedora, kako kaže, nema industrije koja bi koristila autoput pa je čitav projekat rizičan.

“Autoput je nepotreban, nema industrije, sve što se dešava u Prijedoru je kopanje rude a to ide željeznicom, stiže se za 45 minuta i ovako od grada do grada. Nepotrebno je a koštaće nas milijardu, očigledno je napravljen projekat bez adekvatne studije. Nepostojanje autoputa nije kočnica razvoju regije”, tvrdi Pavlović.

Kompanija se rijetko obraća javnosti

Poslovni portal Capital ranije je objavio da će projekat izgradnje 40 kilometara dugačkog autoputa između Banjaluke i Prijedora koštati nešto manje od 600 miliona maraka i to je trošak koji će na gradnju autoputa da potroši kineski koncesionar. Vlada Republike Srpske obavezala se, prema tim navodima, da će na ime godišnje naknade za raspoloživost autoputem plaćati 32,5 miliona maraka u periodu od 30 godina a da je dogovoreno da ukoliko bude mnogo manji broj vozila koja će koristiti autoput, da će to biti namireno investitoru iz budžeta entiteta.

Vukelić kaže da on i novinari Capitala još uvijek čekaju zvanične brojke od Vlade nakon što su uzalud pokušavali doći u posjed ili uvid u ugovor.

“Ovakva ćutnja je postala uobičajena u svim velikim projektima i prilikom prodaje državnog kapitala. Kada smo tražili informacije o ovom ugovoru ignorisali su nas. Upitni su uslovi za Republiku Srpsku s obzirom na obaveze koje proizilaze iz ugovora”, kaže Vukelić.

Opozicioni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović vjeruje da će neko jednom da bude pozvan na odgovornost zbog ugovora koga smatra štetnim za Republiku Srpsku.

Nadam se da će neko postaviti pitanje na koji način su vršeni pregovori u četiri oka, navodi on.

“Tih 40 kilometara puta košta 50 miliona maraka po kilometru što je skuplje od puta Bar – Boljane koji se pravi kroz tunele a tamo je sve ravnica. To je nevjerovatna šteta koja se pravi Republici Srpskoj. To je najmanje tri puta veća cijena od realne”, smatra Vukanović.

BIRN BiH je u ranijim tekstovima objavio kako nije bilo moguće dobiti komentar iz firme “SDHS-CSI BH”. Na broj mobilnog telefona koji je zvanično prijavljen u registru kompanija javila se osoba koja tvrdi da je ranije samo “vodila knjige” za ovu kompaniju i da nije ovlaštena da govori. Na fiksni telefon koji je novinarima dala ova osoba, niko se nije javljao. Kompanija nema drugih vidljivih kontakt podataka dostupnih online.

BIRN je, takođe prije tri godine, već pisao o poslovima ove kineske kompanije u Srbiji kada je “Shandong” odabran za izgradnju autoputa dugog 48 kilometara za 760 miliona dolara bez javnog tendera.

Na ozvaničenju početka radova na izgradnji autoputa Banjaluka –Prijedor novinarima se kratko obratio direktor kompanije “Shandong High Speed” Meng Jan. On je samo rekao da je ta kompanija sposobna i iskusna te da neće biti nikakvih problema prilikom izgradnje autoputa.

BIRN BiH je ranije također pisao o problemima koje zbog najavljene gradnje autoputa imaju mještani kozaračkih sela koja leže na planiranoj trasi autoputa. Oni traže izmještanje dijela trase, ali za sada ne nailaze na razumijevanje Vlade Republike Srpske.

Vladimir Kovačević