Vijesti


Vijeću sigurnosti UN-a skrenuta pažnja na kontinuirano negiranje zločina 14. Decembra 2021. Vijest U izvještajima koje su predstavili Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i glavni tužilac Serge Brammertz ponovo su pozvali Srbiju da uhapsi i u Mehanizam prebaci članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića, optužene za nepoštivanje Haškog tribunala. U izvještajima je ukazano i na kontinuirano negiranje zločina, kao i veličanje osoba presuđenih za ratne zločine.
Potvrđena optužnica protiv stručnog saradnika u banjalučkom tužilaštvu zbog primanja mita 14. Decembra 2021. Vijest Banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnicu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) koja stručnog saradnika u banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu Tarika Hadžibegovića tereti za primanje mita.
BIRN: Večeras otvaranje izložbe i promocija knjige “Last Despatches” 14. Decembra 2021. Vijest Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u budućem muzejskom prostoru Reporters’ House večeras otvara izložbu i predstavlja istoimenu knjigu “Last Despatches” o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon nasilnog raspada Jugoslavije.
Optuženi Jukić kazao da nijednog zatvorenika u Žepču “nije prstom dotakao” 14. Decembra 2021. Suđenje Suđenje Ivici Jukiću zvanom Juka, koji se tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1993. godine na području Žepča, pred Kantonalnim sudom u Zenici nastavljeno je svjedočenjem optuženog u svoju korist.
sudnica Hamzabegović: Svjedočenje optužene za finansiranje terorističkih aktivnosti zatvoreno za javnost 13. Decembra 2021. Suđenje Na suđenju za finansiranje terorističkih aktivnosti, u svoju korist svjedočila je optužena Sena Hamzabegović, ali je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno iznošenje sadržaja njenog iskaza u javnost.
Odloženo ročište za izjašnjenje o krivnji optuženog za zločine u Bosanskom Brodu 13. Decembra 2021. Suđenje Ročište za izjašnjenje o krivici Svjetlana Kostadinovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništa počinjen u Bosanskom Brodu odloženo je pred Okružnim sudom u Doboju zbog nedolaska optuženog.
Ukinuta presuda za neovlašteni promet oružja iz BiH u Njemačku, u petak obnovljeno suđenje 13. Decembra 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Državnog tužilaštva te ukinulo prvostepenu presudu kojom je odbijena optužnica da su Edin Mehmedika, Haris Špago, Rifet Berković i Asmir Mezetović vršili neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz BiH u Njemačku, te odredilo novo suđenje.
Amir Zukić i ostali: Odbrana dokazuje da Džananović nije imao nadležnost pri zapošljavanju u “Elektroprivredi” 13. Decembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja pred Opštinskim sudom u Sarajevu, u predmetu protiv Amira Zukića i ostalih, optuženih za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrana Eseda Džananovića je uložila više od 30 materijalnih dokaza.
Ruska ultradesničarska organizacija pohvalila se protestima ispred Ambasade BiH u Moskvi 13. Decembra 2021. Vijest Ruski imperijalni pokret, ultradesničarska organizacija koja je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi proglašena terorističkom, pohvalila se na društvenim mrežama da je ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Moskvi održala protest u znak podrške Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebernici.
Sljedeće sedmice završne riječi na suđenjima za zločine u Sarajevu i Prijedoru 10. Decembra 2021. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva na suđenju Draganu Vikiću i ostalima za zločin počinjen u Sarajevu.