Vijesti


Apel INO-a BiH: “Prekinite zavjet šutnje i pomozite u pronalasku nestalih osoba” 10. Decembra 2021. Vijest Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) apelirali su na one koji imaju saznanja o nestalim osobama da progovore i prekinu agoniju porodica koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijim.
Predrag Lažetić: Optuženi nije napuštao jedinicu, tvrde svjedoci 10. Decembra 2021. Suđenje Na suđenju Predragu Lažetiću za ratni zločin počinjen u Gacku, svjedok Odbrane Dušan Govedarica rekao je da je tokom juna 1992. godine njih dvadesetak bilo stacionirano na Jovanovom brdu u mjestu Miholjače, te da je među njima bio i optuženi, koji nije napuštao jedinicu.
TV premijera novog filma BIRN-a BiH : “Novinarstvo nije zločin” 10. Decembra 2021. Vijest Dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin” Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), koji je urađen u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, donosi iskustva napadnutih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari radeći svoj posao svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama počiniocima.
Novalić i ostali: Tužilaštvo objelodanilo da je svjedok dobio imunitet prošle godine 10. Decembra 2021. Suđenje Suđenje za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora odgođeno je zbog procesnih pitanja u vezi sa saslušanjem svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
“Pravda za Davida” uputila dvije prijave VSTV-u protiv sutkinje Osnovnog suda i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva 10. Decembra 2021. Vijest Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” uputila je Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) dvije pritužbe na rad tužioca i sudije u Banjaluci zbog kršenja obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, ali i zbog nemara i nepažnje pri vršenju dužnosti.
Goranu Sariću i ostalim osumnjičenima za zločine u Bijeljini ukinut pritvor 10. Decembra 2021. Vijest Goranu Sariću, nekadašnjem komandantu Specijalne brigade policije Republike Srpske, i ostalim osumnjičenima za učešće u ubistvima 22 civila počinjenim 1992. godine na području Bijeljine ukinut je pritvor, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Draškić i ostali: Sud BiH izrekao mjere zabrane osumnjičenima za zločine kod Ilijaša 10. Decembra 2021. Vijest Državni Sud odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Ranku Draškiću iz Rogatice i Savi Manojloviću iz Višegrada, osumnjičenim za zločin na području Ilijaša počinjen 1992. godine, te im odredio mjere zabrane.
UG “Vive žene”: Žene žrtve rata i svjedoci ratnih zločina su nezaštićeni u BiH 10. Decembra 2021. Vijest Žene žrtve ratnih zlostavljanja i silovanja nikada nisu dobile adekvatnu institucionalnu zaštitu u Bosni i Hercegovini iako je od završetka rata prošlo više od 25 godina, dok se o svjedocima ne vodi briga tokom i nakon suđenja, a dešava se i da identiteti zaštićenih svjedoka budu otkriveni, kazali su učesnici okruglog stola održanog u organizaciji Udruženja građana (UG) “Vive žene” iz Tuzle.
Ekspert UN-a za tranzicijsku pravdu: “O ljudskim pravima se ne može pregovarati” 10. Decembra 2021. Vijest Ekspert Ujedinjenih nacija (UN) za tranzicijsku pravdu je nakon posjete Bosni i Hercegovini, između ostalog, zatražio od Vlade da hitno usvoji pravni okvir i nacionalni program koji bi pružio brzu i efikasnu reparaciju svim žrtvama ratnih zločina, upozorivši da je proces tranzicijske pravde došao do mrtve tačke u BiH.
Određene mjere zabrane osumnjičenima za zločine u okolini Sarajeva 10. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Neziru Aganu, Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži i Sulji Hebibu, osumnjičenima za ubistva najmanje osam osoba u okolini Sarajeva.