Suđenje

Hamzabegović: Svjedočenje optužene za finansiranje terorističkih aktivnosti zatvoreno za javnost

13. Decembra 2021.16:01
Na suđenju za finansiranje terorističkih aktivnosti, u svoju korist svjedočila je optužena Sena Hamzabegović, ali je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno iznošenje sadržaja njenog iskaza u javnost.


Sudnica Suda BiH: Foto: BIRN BIH

Branilac Zlatko Ibrišimović, na zahtijev optužene Hamzabegović, zatražio je da se njen iskaz ne objavljuje u javnosti, zbog porodičnih stvari, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Optužnica tereti Hamzabegović da je u periodu od 2013. do 2018. učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije, a koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Prema optužnici, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala je oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane okončan je dokazni postupak na suđenju Hamzabegović.

Tužilaštvo je, između ostalog, kao materijalne dokaze uložilo zapisnik o pretresanju prostorija te švicarsku putnu ispravu optužene.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. januar sljedeće godine, kada će Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.