Vijest

BIRN: Večeras otvaranje izložbe i promocija knjige “Last Despatches”

14. Decembra 2021.10:57
Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u budućem muzejskom prostoru Reporters’ House večeras otvara izložbu i predstavlja istoimenu knjigu “Last Despatches” o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon nasilnog raspada Jugoslavije.

This post is also available in: English

Ilustracija. Foto: BIRN BiH

U Sarajevu će večeras, 14. decembra, s početkom u 18 sati, u prostorijama koje će od sljedeće godine biti BIRN-ov regionalni muzej “Reporterska kuća” biti otvorena izložba “Last Despatches”, posvećena novinarima i medijskim pitanjima, ratovima u bivšoj Jugoslaviji i izazovima savremenog novinarstva.

Neki od 155 poginulih novinara i medijskih radnika bili su strani dopisnici, ali većina njih su bili državljani zaraćenih zemalja. Neki su ubijeni dok su se javljali s linija fronta, drugi na ulicama svojih rodnih gradova, a neki i u kancelarijama svojih redakcija.

Također, u sklopu izložbe bit će predstavljena i BIRN-ova nova knjiga Last Despatches, koja sadrži 20 priča o ubijenim novinarima, obuhvatajući lična sjećanja porodica, prijatelja i kolega ubijenih, koju su uredili Marija Ristić i Matthew Collin.

Regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić ističe da ove priče daju uvid u rad medija na izradi prvih historijskih izvještaja o raspadu federativne Jugoslavije.

“Ali ovo ne treba smatrati pokušajem da se opiše, dokumentuje i objasni putanja rata – ovo je zbirka priča o novinarima koje su napisali novinari. To je memorijal izgubljenim kolegama i odavanje počasti njihovom radu, ali ujedno i podsjetnik da su nam za izgradnju slobodnih društava potrebni slobodni mediji”, dodaje Ristić, koja je u knjizi napisala da se stradalih novinara ne trebamo sjećati samo na godišnjicu njihove smrti, kao i da odgovorni za njihovu smrt trebaju biti procesuirani.

Knjiga sadrži priče koje su napisali novinari BIRN-a iz regiona – Anja Vladisavljević, Sven Milekić, Milica Stojanović, Admir Muslimović, Marcel Gascon Barbera, Lamija Grebo, Die Morina, Serbeze Haxhiaj i Filip Rudić.

U posveti novinarima stradalim u ratovima u Jugoslaviji, BIRN-ov urednik Collin piše da su ti novinari dolazili iz različitih zemalja, ali da im je zajedničko bilo to što su ubijeni dok su obavljali svoj posao.

“Njihove smrti ostavljaju neizbrisive tragovi žalosti”, napisao je Matthew Collin u posveti kolegicama i kolegama, kao i da, u odsustvu kazni, ova knjiga predstavlja čin komemoracije.

“Naši napori da očuvamo sjećanje na njih također odražavaju naše uvjerenje da su slobodni mediji važniji nego ikad u borbi za istinsku demokratiju i održiv mir na Balkanu”, dodao je.

Objekat u kojem će se održati izložba u Sarajevu, naredne godine će postati muzejski i društveni prostor pod nazivom “Reporterska kuća”.

To će biti prvi regionalni muzej na Balkanu koji će ispričati sveobuhvatnu priču o raspadu bivše Jugoslavije i ratovima koji su izbili tokom tog raspada, iz perspektive novinara.

Izložba “Last Despatches” za posjetitelje će biti otvorena svakog dana od 12 do 20 sati do 19. decembra, u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu.

Izložba je dio nedjeljnog programa BIRN Open House, u okviru kojeg se organizuju događaji koji se fokusiraju na pitanja kao što su pravda, odgovornost, sigurnost, sloboda medija, čuvanje sjećanja i digitalna prava, te ekstremizma i istraživačkog novinarstva.

U okviru programa, bit će prikazan i novi BIRN-ov dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin”.

Cjelokupni program bit će otvoren za medije, te novinari koji žele prisustvovati događajima ili uzimati izjave pozivaju se da dođu 15 minuta prije svakog događaja.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English