Vijest

Ruska ultradesničarska organizacija pohvalila se protestima ispred Ambasade BiH u Moskvi

13. Decembra 2021.11:23
Ruski imperijalni pokret, ultradesničarska organizacija koja je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi proglašena terorističkom, pohvalila se na društvenim mrežama da je ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Moskvi održala protest u znak podrške Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebernici.

This post is also available in: English


Protest Ruskog imperijalnog pokreta ispred Ambasade BiH u Rusiji. Foto: VKontakte

Na skupu održanom krajem novembra, pripadnici ovog pokreta su, kako su naveli u objavi na društvenoj mreži VKontakte, protestovali “protiv antisrpske politike ove zemlje [BiH] i njene borbe protiv srpskih heroja”.

Istovremeno, desničarska organizacija “Srbska akcija” je na svojim profilima na društvenim mrežama objavila da je u Beogradu, ispred Ambasade Ukrajine, dijelila letke i isticala transparente “Stop rusofobiji” i “Progon ruskog jezika je zločin”.

“‘Srbska akcija’ se na ovaj način pridružuje upozorenju i apelu RID-a [Ruski imperijalni pokret] upućenom vlastima Ukrajine i vlasti Ruske Federacije, povodom sve većeg broja zločina protiv ruskog naroda i ruskog identiteta u Ukrajini, kao i agresije na ruski Donbas”, naveli su iz ove organizacije.

Una Hajdari, novinarka koja prati desničarske grupe, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navela je kako obje ove organizacije trenutnu situaciju na Balkanu vide kao simbol vječne patnje koju “Zapad nameće Srbiji i Rusiji”.

Hajdari pojašnjava kako ove organizacije smatraju da Zapad “neprestano označava Rusiju lošim momcima za sve što rade”, dok se s druge strane Srbi čuju “kako je genocid u BiH bio samo nad Bošnjacima, ali ne i nad Srbima”, te dodaje kako ovakvi događaji imaju potencijal da budu opasni.

“Znate, kada ove grupe počnu objavljivati ​​ovakvu ideologiju, ona prodire u ‘mainstream’ na vrlo opasan način. (…) Nedostatak poštovanja prema ljudskom životu kada on nije dio vaše etničke skupine jeste ono što simbolizira krajnju desnicu i najotrovnije je što krajnja desnica prikazuje društvu”, zaključuje.

Na upit BIRN-a BiH o održanom protestu u Moskvi nisu odgovorili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, niti Ambasade BiH u Rusiji.

Analitičar Adnan Huskić vjeruje da je Ambasada zabilježila ove proteste, te navodi da ukoliko niko nije sigurnosno ugrožen njima, samim tim se to smatra “normalnim stvarima”.

Imperijalni pokret je objavio nekoliko fotografija svojih članova sa zastavama i fotografijom Mladića, za koga je navedeno da je junak, te fotografiju zastave BiH ispred Ambasade u Moskvi.

U objavama Pokreta od 27. novembra poziva se na ujedinjenje Rusa i Srba, a BiH optužuje da je sluga NATO-a, koje promovišu “vjerski, kulturni i etnički genocid nad Srbima”.

“Osim toga, Bosanci su nedavno dali niz oštrih izjava protiv ruskih dobrovoljaca koji su branili Srbe tokom građanskog rata 1994.–1995.”, navodi se u objavi u kojoj se objašnjava da su u isto vrijeme protesta u Moskvi, “saborci” iz “Srbske akcije” organizovali protest ispred Ambasade Ukrajine u Beogradu.

Ruski imperijalni pokret zahvalio se “Srbskoj akciji” na podršci.

Huskić navodi kako većina ovakvih organizacija uglavnom ima i podršku aktuelnih vlasti u Srbiji i Rusiji, zbog čega ne misli da su se ovi protesti dodatno reflektirali na zvanične stavove Moskve.

“One [organizacije] (…) su u svakom slučaju radikalnije nego što je vlast i tu onda vlast na dva načina igra – s jedne strane koketira s tom pričom jer im odgovara ta priča, da pokriju i taj ugao, da se vidi da oni imaju dovoljno snažne nacionalne legitimacije, a s druge strane, oni nemaju direktne poveznice s njima, pa se uvijek mogu ‘oprati’ u slučaju da nešto krene naopako”, navodi Huskić dodajući kako je to način na koji fukcionira većina autoritarnih režima.

SAD su u aprilu 2020. godine proglasile RIM i rukovodstvo pokreta kao “posebno proglašene globalne teroriste”, što je, prema objavi State Departmenta, bilo prvi put da ova institucija terorističkim proglašava grupu “bijelih supremacista”.

Trojica vođa pokreta proglašeni su prijetnjom po nacionalnu sigurnost SAD-a.

“RIM je pružao treninge paravojnog stila bijelim supremacistima i neonacistima u Evropi i aktivno radi da udruži ovakve vrste grupa u zajednički front protiv onih koje smatra neprijateljima”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Prema informacijama SAD-a, RIM ima poligone za trening u Sankt Peterburgu koji se vjerovatno koriste za treninge za napade u prirodi, gradovima, obuku taktičkim oružjem i borbi prsa u prva.

U proglašenju se navodi da su tokom 2016. godine dva švedska državljanina učestvovala u treninzima RIM-a i nakon toga u seriji bombaških napada u Göteborgu u Švedskoj ciljajući sklonište za izbjeglice i tražioce azila i kafić, za šta su osuđeni u Švedskoj.

“Švedski tužioci smatraju da je RIM odgovoran za njihovu terorističku radikalizaciju i odgovarajući trening”, navodi se u saopćenju u kome se dodaje kako je RIM pružio paravojne treninge bijelim supremacistima iz Njemačke, Poljske i Finske.

Pokret je na upit BIRN-a BiH o razlozima za proteste i saradnji sa “Srbskom Akcijom” naveo tek kako je ovaj protest bio “protiv antisrpskog stava Bosne”.


Protest Srbske Akcije ispred Ambasade Ukrajine u Srbiji. Foto: Screenshot, VKontakte

Istovremeno sa objavom Ruskog imperijalnog pokreta, “Srbska akcija”, krajnje desničarska organizacija iz Srbije, na svom se Telegram kanalu zahvalila RIM-u na protestu u Moskvi.
Na stranici “Srbske akcije” je objavljeno da su na inicijativu RIM-a, odnosno “Ruskog carskog pokreta (RID)”, izveli akciju ispred Ambasade Ukrajine u Beogradu, dijeljenjem letaka i isticanjem transparenta “Stop rusofobiji”. U objavi je navedeno da su se intenzivirale borbe u Donbasu. Donbas je područje u Ukrajini gdje se vode borbe između ukrajinskih zvaničnih snaga i separatista koji računaju na podršku Rusije.

“Po ovom pitanju je problematičan stav vlasti Ruske Federacije, koja izražava volju samo da sačuva ruski Krim, dok po pitanju Donbasa ne pokazuju ozbiljnu namjeru da zaštite ruski narod. Nadamo se da će se to promijeniti”, navode iz “Srbske akcije” i optužuju Ukrajinu za “antiruski teror”.

“Stoga izražavamo solidarnost s ruskim nacionalistima i kažemo: ‘Ne rusofobija!’”, navodi se u objavi “Srbske akcije”.

Iz ove organizacije nisu odgovorili na zahtjev za komentar BIRN-a BiH.

BIRN je ranije pisao da se ova organizacija spominjala u nekoliko godišnjih izvještaja o desničarskom ekstremizmu koji su pripremale njemačke obavještajne agencije u pokrajini Saksoniji.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English