Suđenje

Optuženi Jukić kazao da nijednog zatvorenika u Žepču “nije prstom dotakao”

14. Decembra 2021.10:47
Suđenje Ivici Jukiću zvanom Juka, koji se tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1993. godine na području Žepča, pred Kantonalnim sudom u Zenici nastavljeno je svjedočenjem optuženog u svoju korist.
Kantonalni sud u Zenici. Foto: BIRN BiH 

Ivica Jukić je kazao da se postrojbama Hrvatskog vijeća obrane (HVO) pridružio 1992., a godinu dana kasnije, s obzirom na njegovu vojnu obuku za poziciju veziste i šifrira u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), prebačen je u glavni centar veze pukovnije 111.

On je ispričao da ga je načelnik centra veze Marinko Marić pozvao u julu 1993. godine i prenio mu ideju o pokretanju radioamaterske kancelarije. Stanice iz Maglaja, Zavidovića i Zenice odbijale su dijeliti informacije o civilnom stanovništvu, pa je plan bio, kako je rekao optuženi, da se kao radioamateri uposle Bošnjaci koji su bili zatvoreni u “Silosu” Nove trgovine u Žepču. Jukić je naveo da je po četvoricu mjesec dana odlazio i vodio ih u podrumske prostorije radija, a navečer bi ih vraćao do kapije “Silosa”.

“Isprva sam išao, naravno, s puškom. Poslije je nisam nosio jer nije bilo potrebe. S tim sam se ljudima upoznao. Što sam ja jeo, jeli su i oni. Što sam ja pio, pili su i oni. Nakon desetak dana rada, na svoju odgovornost sam ih puštao kući da se idu okupati, presvući”, ispričao je optuženi.

Kazao je da je u prostorije Nove trgovine ušao kada ga je sestra njegovog prvog susjeda Osmana Mehića zamolila da provjeri da li je on tu zatvoren. Prvi put se, kako je naveo, kratko vidio s Mehićem, uz obećanje da će probati učiniti sve što može da bi ga izvukao. Ulazio je još dva puta.

Par dana poslije, kako je ispričao, ponovo se vidio s Osmanom, tražeći mu da on pozove i ostale koje je Jukić otprije znao, iz školskih dana, a koji su također bili tu zatvoreni. Uz Osmana, pojavili su, kako je ispričao, Nermin Halilović i Hajrudin Derlić. Jukić je kazao da su razgovarali o “Zelenim beretkama” i da je rekao da ne postoji ništa što može učiniti za njih.

Mehić, Halilović i Derlić, kako je objasnio Jukić, boravili su u prostoriji ‘šestica’ namijenjenoj posebnim ljudima.

Treći i posljednji put, početkom mjeseca augusta, kako je posvjedočio, on je obišao samo Osmana kako bi mu prenio vijest da njegovi nadređeni ne dozvoljavaju izvlačenje ni prebacivanje. Osman mu je, kako je pred Sudom kazao Jukić, rekao da više ne dolazi jer se bojao prozivanja i mogućeg premlaćivanja.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona optužilo je Jukića da je nečovječno postupao nad ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti Nerminom Halilovićem i Hajrudinom Derlićem, zatvorenim u ćeliji “šestica” u “Silosu” Nove trgovine u Žepču u augustu 1993. godine. U optužnici se navodi da je Haliloviću prijetio pištoljem stavljajući mu ga na glavu i u usta te pucajući bez metaka i pitajuću ga: “Otkud ti u ‘Zelenim beretkama?’”, i udarajući ga pištoljem.

Po drugoj tački optužnice, Jukić je pištoljem maltretirao, vrijeđao te šamarao Derlića. U optužnici podignutoj 25. februara 2021. godine se navodi da je zarobljenicima svojim postupcima Jukić prouzrokovao tešku tjelesnu bol i duševnu patnju.

U svom svjedočenju Jukić je istaknuo da je dvadeset i sedam godina radio kao civilni policajac i da je, na koncu istrage po prijavama protiv njega, Osman Mehić povukao svoju prijavu i da je bio jedan od svjedoka Odbrane u ovom predmetu. Osvrnuo se i na iskaze Mehića, Halilovića i Derlića u kojima se spominju druga teža premlaćivanja ratnih zarobljenika, a čiji počinitelji nikad nisu procesuirani.

“Ne znam šta je, koji je povod, ni zbog čega mi se sudi. S tim ljudima, osim s Osmanom, ni prije, tokom, ni poslije rata nisam imao nekog kontakta. Odgovorno tvrdim da nijednog od njih trojice nisam prstom dotaknuo”, rekao je u obraćanju Jukić.

Odbrana Jukića je na ovom ročištu uložila i materijalne dokaze, a nastavak suđenja je zakazan za 10. januar 2022. godine.

 

Ivona Kukić