Suđenje

Amir Zukić i ostali: Odbrana dokazuje da Džananović nije imao nadležnost pri zapošljavanju u “Elektroprivredi”

13. Decembra 2021.14:58
U nastavku suđenja pred Opštinskim sudom u Sarajevu, u predmetu protiv Amira Zukića i ostalih, optuženih za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrana Eseda Džananovića je uložila više od 30 materijalnih dokaza.


Esed Džananović. Foto: BIRN BiH

Odbrana šestooptuženog Eseda Džananovića, koji je obavljao funkciju izvršnog direktora u Javnom preduzeću “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” (JP EP BiH), uložila je Odluku o utvrđivanju i rasporedu ovlaštenja generalnog direktora, izvršnih direktora, pomoćnika generalnog direktora, sekretara Društva i direktora podružnica društva ovog preduzeća.

“Ovo su dokumenti koji pokazuju nadležnosti izvršnih direktora, u prilog tvrdnji da naš branjenik nije imao nadležnosti kakve su navedene u optužnici”, rekla je njegova braniteljica Nina Karačić.

U materijalne dokaze uvrštena je Odluka o zapošljavanju u podružnici EP-a BiH Zenica.

“Odluku o zapošljavanju donosi Bajazit Jašarević, a ne Esed Džananović, što pokazuje da izvršni direktor nije imao nadležnost pri zapošljavanju”, kazala je Karačić.

U materijalne dokaze je uvrštena odluka o razrješenju i imenovanju vršioca dužnosti direktora podružnice “Elektroprivrede” u Bihaću, za što Džananović, kako je rekla Karačić, također nije nadležan.

U materijalne dokaze je uložena e-mail korespondencija uposlenice “Elektrodistribucije” Sarajevo Naze Muratović, svjedokinje Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) u ovom predmetu, sa Esedon Džananovićem. Prema toj korespondenciji iz decembra 2015. godine, kako je navela advokatica Karačić, nakon što je donesena Odluka o potrebi zapošljavanja, Muratović šalje Džananoviću e-mail s biografijom svog brata Admira. Džananović joj odgovara da pripremi rješenje i formira komisiju.

“Naza je urgirala da zaposli svog brata, Esed to nije htio uraditi, ali je nakon njega to uradio Haris Trnka”, kazala je advokatica Karačić.

Odbrana Džananovića je u materijalne dokaze uložila dokument Stranke demokratske akcije (SDA) od 16. januara 2017. godine, te dokumente Kantonalnog odbora te Kadrovske komisije ove stranke i dopis Opštinskog odbora SDA Centar Sarajevo.

“To su dokumenti koji pokazuju na koji način je Esed Džananović postao izvršni direktor ‘Elektroprivrede BiH’, koje su ga organizacije SDA kandidovale, i vi ćete vidjeti da Amir Zukić nema veze s kandidaturom i zapošljavanjem Eseda Džananovića u ‘Elektroprivredu BiH’”, rekla je Karačić.

Sa Džananovićem su optuženi i Asim Sarajlić, Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, te Ramiz Karavdić za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, kao i protivzakonito posredovanje. Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su bile spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga, prema optužnici, Zukić je, koristeći svoj uticaj preko Eseda Džananovića i realizovao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Suđenje će biti nastavljeno 27. decembra, izvođenjem dokaza Odbrane Ramiza Karavdića. Za to ročište planirano je saslušanje vještaka Marka Lakića i dva svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Jasmin Begić