Vijesti


Urednica BIRN-a BiH dobitnica EU nagrade za istraživačko novinarstvo 15. Decembra 2021. Vijest Džana Brkanić, zamjenica urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dobitnica je nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za svoje istraživanje o netransparentnom načinu prikupljanja humanitarnih sredstava za izgradnju bunara i džamija u Africi.
Usvojena Komunikacijska strategija VSTV-a, odloženo usvajanje Akcionog plana za njenu provedbu 15. Decembra 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) jednoglasno je usvojilo Komunikacijsku strategiju i donijelo odluku da se usvajanje Akcionog plana za njegovu realizaciju prolongira za neku od narednih sjednica.
Još jedan Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata ovog mjeseca bit će upućen u proceduru 15. Decembra 2021. Vijest Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ovog će mjeseca u parlamentarnu proceduru uputiti Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata, koji bi trebao biti razmatran na januarskoj ili februarskoj sjednici naredne godine, a za čiju bi realizaciju godišnje trebalo izdvojiti oko 250 miliona maraka.
Vještaci će ispitati da li je tužilac Božo Mihajlović sposoban da prati suđenje 15. Decembra 2021. Suđenje Nakon što Božo Mihajlović nije pristupio današnjem ročištu na obnovljenom suđenju pred Općinskim sudom u Sarajevu, sudija Denis Kurtović je, na prijedlog Odbrane, naložio medicinsko vještačenje optuženog.
Arben Murtezić imenovan za direktora CEST-a Federacije, VSTV traži ispitivanje odgovornosti članova Upravnog odbora 15. Decembra 2021. Vijest Upravni odbor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine (CEST FBiH) imenovao je Arbena Murtezića za direktora ove institucije, nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) povuklo saglasnost za njegovo imenovanje. Zbog cjelokupne situacije imenovanja direktora rečeno je da vrlo vjerovatno postoje elementi krivične odgovornosti.
Bivši zaposlenik uložio dokaze u tužbi protiv Centralne banke 15. Decembra 2021. Vijest Sanjin Sinanović uložio je dokaze u postupku po tužbi koju je podnio protiv Centralne banke Bosne i Hercegovine zbog otkaza i degradacije.
“Last Despatches”: Otvorena BIRN-ova izložba i promovisana knjiga o stradalim novinarima i medijskim radnicima 15. Decembra 2021. Vijest Za ubistva 155 novinara i medijskih radnika tokom i neposredno nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, donesena je samo jedna pravosnažna presuda, zbog čega je, u odsustvu pravde, bitno očuvati sjećanja, rečeno je na otvorenju izložbe “Last Despatches” i promociji istoimene knjige koje je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u Sarajevu.
VSTV će raspravljati o zaključcima Narodne skupštine o osnivanju entitetskog pravosudnog tijela 15. Decembra 2021. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odlučili su na današnjoj sjednici raspravljati o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTV-u i formiranje entitetskog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca.
Jahja Vuković Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji 14. Decembra 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Jahja Vuković oslobođen optužbe za pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji. Odbrana je zatažila da oslobađajuća presuda bude potvrđena.
Potvrđena optužnica protiv Steve Mumovića za zločin protiv civila u Vlasenici 14. Decembra 2021. Vijest Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Steve Mumovića koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području Vlasenice.