Vijesti


Kapić: Novac bi uložio u “oružje i braću koja su na pravom putu“ 27. Maja 2024. Suđenje Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio kako je na mobilnom telefonu, oduzetom od optuženog Mirze Kapića, uočio fotografije i videozapise kojima se veliča takozvani ISIL.
BIRN BiH OBJAŠNJAVA – Ruski narativi u dezinformacijama o zakonima o stranim agentima u Gruziji i BiH 27. Maja 2024. Vijest Iako su udaljene 2.000 kilometara jedna od druge, za Bosnu i Hercegovinu i Gruziju ključna opasnost je blizina Rusiji. Dok se obje zemlje spotiču na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, takozvani zakon o stranim agentima, inspirisan sličnim zakonom iz Rusije, postao im je jedna od glavnih prepreka. Iako su reakcije javnosti u ove dvije zemlje u potpunosti suprotne, propaganda inspirisana ruskim narativima i dezinformacijama gotovo je identična.
Još nema optužnica za one koji su prije 32 godine ubili Sarajlije u redu za hljeb 27. Maja 2024. Vijest Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena je 32. godišnjica stradanja 26 građana Sarajeva koji su ubijeni u redu za hljeb u nekadašnjoj ulici Vase Miskina od minobacačke granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) s Trebevića.
Podignuta optužnica za silovanje u Zvorniku 27. Maja 2024. Vijest Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, bivšeg rezervnog policajca, koji je osumnjičen da je u Zvorniku u julu 1992. godine silovao ženu bošnjačke nacionalnosti.
Naredne sedmice presuda za učešće na stranim ratištima u Siriji i Iraku 24. Maja 2024. Vijest U utorak, 28. maja, u Sudu BiH bi trebala biti izrečena prvostepena presuda Vildanu Ključi, kojeg optužnica tereti za učešće na stranim ratištima.
Za sedam mjeseci na internetu preko 400 objava s obilježjem mržnje i ekstremizma 24. Maja 2024. Vijest Tokom proteklih sedam mjeseci, na društvenim mrežama, online portalima i forumima evidentirano je više od 400 sadržaja koji imaju obilježja govora mržnje i nasilnog ekstremizma, rečeno je tokom panela projekta “HUB za digitalnu sigurnost”.
Memorijalni centar priprema izložbu u UN-u za Međunarodni dan sjećanja na genocid 24. Maja 2024. Vijest Memorijalni centar Srebrenica – Potočari će u julu u sjedištu Ujednjenih nacija u New Yorku organizovati izložbu “Mrtvare”, nakon što je Generalna skupština usvojila rezoluciju kojom je 11. juli uvrstila u zvanični kalendar kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.
Vrabac: Kontakt optuženog s Antunovićem 24. Maja 2024. Suđenje Vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je radila na analizi sadržaja mobilnih telefona optuženog Mustafe Vrapca, nekadašnjeg zaposlenika Državnog tužilaštva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Na području Sokoca ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 24. Maja 2024. Vijest Na području sela Šahbegovići, u općini Sokolac, ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je nestala 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Nakon gotovo 20 godina istrage Tužilaštvu BiH ponovo vraćen predmet ratnog zločina u Velikoj Kladuši 24. Maja 2024. Vijest Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, istragu o ubistvu četiri zarobljenika i dva civila koje su u novembru 1994. zarobili pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne u rejonu Šiljkovače kod Velike Kladuše, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u susjednoj Hrvatskoj, ponovo će provoditi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.