Vijesti


Polovinom juna presuda za davanje lažnog iskaza 4. Juna 2024. Vijest Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za optuženog koji se tereti da je kao zaštićeni svjedok u predmetu ratnog zločina dao lažni iskaz, a Odbrana zatražila uslovnu osudu, izricanje presude je zakazano za 18. juni.
Sutkinja iz Širokog Brijega sankcionisana smanjenjem plate 4. Juna 2024. Vijest Radmila Mandić, sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu, sankcionisana je smanjenjem plate od deset posto na period od četiri mjeseca zbog više disciplinskih prekršaja.
Preminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović 4. Juna 2024. Vijest Goran Salihović, bivši glavni državni tužilac, preminuo je sinoć, potvrdio je za Detektor njegov advokat Rifat Konjić i dodao da je o tome obavijestio sarajevski Kantonalni sud, u kojem se Salihoviću sudilo za zloupotrebu položaja, te se u narednom periodu očekuje odluka o obustavljanju postupka.
Revizionizam sve prisutniji u cijeloj regiji 3. Juna 2024. Vijest Revizionizam u dešavanjima ratnih devedesetih opasnost je koja je sve prisutnija u cijeloj regiji, pogotovo što se istorijske činjenice uzimaju prema odgovarajućoj situaciji, pogrešno se interpretiraju ili potiskuju, rečeno je na tribini “P(r)oricanje istorije“ koja je održana u Prijedoru.
Zatraženo razrješenje dužnosti tužioca Adisa Berbića 3. Juna 2024. Vijest Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Zenici Adis Berbić priznao je nepostupanje u 83 predmeta zbog čega, pored ostalih otežavajućih okolnosti, kako je rečeno na disciplinskom ročištu, Ured disciplinskog tužioca zahtijeva najstrožiju kaznu – razrješenje dužnosti.
Vlada Federacije nabavlja vozila ukupne vrijednosti od oko milion i po maraka 3. Juna 2024. Vijest Služba za zajedničke poslove Federacije objavila je javni poziv za nabavku službenih automobila, čija ukupna vrijednost iznosi oko milion i po maraka.
Naredne sedmice presuda za zločine u Rogatici 31. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine naredne sedmice će izreći prvostepenu presudu Zoranu i Radenku Iliću koji se terete za odvođenje grupe civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Rudo u Rogatici 19. juna 1992., kojima se od tada gubi svaki trag.
Obilježen Dan bijelih traka uz nadu za spomenikom ubijenoj djeci Prijedora 31. Maja 2024. Vijest Uz nade i želje da će naredne godine roditelji i preživjeli biti okupljeni ispred spomenika za 102 ubijene djece, u Prijedoru je obilježen Dan bijelih traka u znak sjećanja na sve ubijene stanovnike ovog grada.
Na sarajevskom groblju Bare ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 31. Maja 2024. Vijest Na sarajevskom groblju Bare ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se pretpostavlja da pripadaju osobi srpske nacionalnosti nestaloj 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločin u Bosanskoj Gradišci 31. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Rade Macura oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bosanske Gradiške u junu 1992. godine, potvrdio je njegov advokat Miodrag Stojanović za Detektor.