Vijesti


Izvještaj EU pokazuje da je BiH nazadovala u garantovanju slobode izražavanja i okupljanja 30. Maja 2024. Vijest Bosna i Hercegovina nazaduje u garantovanju slobode izražavanja i okupljanja, zaštiti novinara, manjina i garantovanju ravnopravnosti, pokazao je Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava i demokratije u svijetu za prošlu godinu.
Uoči Dana bijelih traka, Prijedor slavi Dan odbrane grada 30. Maja 2024. Vijest Uoči obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, kada će se preživjeli sjećati žrtava 1992. godine i odnosa prema nesrpskom stanovništvu, Gradska uprava Prijedora – koja ne dozvoljava izgradnju spomenika ubijenoj djeci ovog grada -obilježila je Dan oslobađanja ’42. i obrane Prijedora ’92., poručujući da su se prije 32 godine oslobodili neprijatelja – paravojnih muslimansko-hrvatskih formacija.
Potvrđena optužnica za silovanje u Zvorniku 30. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, bivšeg rezervnog policajca, koji se tereti da je u julu 1992. godine silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Diviču kod Zvornika.
Pudar: Zaposlenici BHANSA-e nisu preuzimali niti vraćali predočene iznose akontacija 29. Maja 2024. Suđenje Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), svjedoci su izjavili da nisu zaprimali niti vraćali iznose koji se navode na dokumentaciji pod njihovim imenima, a negirali su i potpise.
Povučen “Zakon o stranim agentima” sa glasanja, Dodik najavio vraćanje u proceduru 28. Maja 2024. Vijest Uprkos ranijim najavama, Vlada Republike Srpske povukla je takozvani Zakon o stranim agentima sa dnevnog reda sjednice entitetskog parlamenta u kome je prethodno najavljivan kao “revolucionarno rješenje za transparentnost nevladinih organizacija”, suprotno kritikama da je inspirisan ruskim načinom obračunavanja s neistomišljenicima.
Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima počelo iznova 28. Maja 2024. Suđenje U sarajevskom Kantonalnom sudu je, čitanjem dijela optužnice, iznova počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, nakon što je došlo do izmjene zastupnika.
Počelo suđenje advokatici Vasviji Vidović 28. Maja 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane, počelo je suđenje advokatici Vasviji Vidović koja se tereti za sprečavanje dokazivanja.
Uslovna osuda za vrijeđanje žrtava genocida 28. Maja 2024. Vijest Općinski sud u Sarajevu uslovno je, na godinu dana, osudio Hamdiju Kocića koji se teretio da je na 11. juli prošle godine pjevao pjesme koje veličaju Arkana i njegove “Tigrove” te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, potvrđeno je iz ovog suda za Detektor.
Ključo: Tri godine zatvora za boravak na sirijskom ratištu 28. Maja 2024. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine osudio je Vildana Ključu na tri godine zatvora zbog odlaska na sirijsko ratište, gdje je bio od 2012. do 2023. godine.
Zbog nemara sudije iz Velike Kladuše još se čeka na izvršenje kazne iz 2011. godine 27. Maja 2024. Vijest Ekrem Šarić, sudija Općinskog suda u Velikoj Kladuši, tereti se za nekoliko disciplinskih prekršaja, među kojima je i nemar zbog kojeg je, između ostalog, došlo i do višegodišnjeg odgađanja izvršenja zatvorske kazne.