Suđenje

Vrabac: Kontakt optuženog s Antunovićem

24. Maja 2024.15:18
Vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je radila na analizi sadržaja mobilnih telefona optuženog Mustafe Vrapca, nekadašnjeg zaposlenika Državnog tužilaštva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještakinja Sanela Idrizović, zaposlenica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), izjavila je da je 1. marta 2023. dobila naredbu za ekstrakciju i izdvajanje podataka iz dva telefona čiji je vlasnik optuženi Vrabac.

Analizom je utvrđeno, ispričala je, da se na njima nalaze aplikacije i da su na svakom od telefona po dvije e-mail adrese koje se odnose na optuženog. Rekla je da su se izvađeni podaci pohranili na medij, koji je predstavljen na suđenju.

Vještakinja je predočila prve Viber poruke koje je optuženi imao s Antom Antunovićem 28. decembra 2022. godine. Kazala je da se na prikazanoj poruci vidi dogovaranje osobe “A” sa svjedokom Antunovićem za susret. Izjavila je da je nakon toga sačinjen službeni izvještaj, koji je dostavljen Tužilaštvu zajedno s medijem na kome su pohranjeni podaci s telefona.

Idrizović je pokazala i fotografiju koja se odnosila na značku Tužilaštva BiH, za koju je rekla da je bila izdvojena. Osim ove fotografije, vještakinja je pokazala još jednu, za koju je kazala da je stigla putem Viber aplikacije. Tužiteljica Bojana Jolović je izjavila da se predstavljenom fotografijom dokazuje poznanstvo optuženog i Ise Bradare. Branilac optuženog Dragiša Jokić je nakon toga rekao da nema ništa sporno u poznanstvu između optuženog i Bradare.

Vještakinja je izjavila da se nakon završene ekstrakcije telefona sačinjava nalaz.

Vrabac je optužen da je, obavljajući poslove referenta, rukovodioca Odsjeka za opće poslove, krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva BiH u julu 2022. godine. Na teret mu je stavljeno i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem zbog traženja i primanja novca kako bi posredovao u Tužilaštvu.

Milorad Radanović izjavio je da je, kao zaposlenik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), radio posebne istražne radnje koje su se odnosile na krivično djelo “primanje mita i davanja dara” u saradnji s MUP-om KS-a.

Kazao je da je označeni novac dostavio svjedoku, koji ga je trebao kasnije predati osumnjičenom.

Naveo je da je sačinjen izvještaj o ovim radnjama, kao što su učinili i službenici koji su vršili tehničko snimanje zvuka.

Alen Ćutuk, inspektor u Sektoru kriminalističke policije, ispričao je da mu je kantonalni istražitelj rekao da mora saslušati Antu Antunovića, od kojeg je saznao da mu je određeno lice tražilo 20.000 konvertibilnih maraka da sakrije predmet koji se protiv njega formirao.

Kazao je da se nakon toga pristupilo radnjama nadzora i praćenja osobe, te tehnički nadzor i simulirani otkup. Izjavio je da je, nakon što je izvedena predaja novca Antunoviću, sačinjen i zapisnik o primopredaji, a kasnije i da je sačinjen izvještaj o pretresu stana optuženog.

Nastavak ročišta je 14. juna.

Senita Patković