Vijesti


Nakon gotovo 20 godina istrage Tužilaštvu BiH ponovo vraćen predmet ratnog zločina u Velikoj Kladuši 24. Maja 2024. Vijest Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, istragu o ubistvu četiri zarobljenika i dva civila koje su u novembru 1994. zarobili pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne u rejonu Šiljkovače kod Velike Kladuše, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u susjednoj Hrvatskoj, ponovo će provoditi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
Dan bijelih traka Prijedor 2021. Foto: Facebook/Jer me se tiče Instalacija i ruže za ubijenu prijedorsku djecu, koja i na ovogodišnji Dan bijelih traka nemaju spomenik 24. Maja 2024. Vijest S bijelom trakom oko ruke, i ove godine će u Prijedoru 31. maja biti obilježen Dan bijelih traka, kojim organizatori podsjećaju na nepostojanje spomenika ubijenoj djecu ovog grada, ali i drugim žrtvama i građanima nesrpske nacionalnosti koji su 1992. morali sebe, svoje kuće i stanove označiti bijelim zastavama.
Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici 23. Maja 2024. Vijest Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici prema kojoj će se 11. juli obilježavati kao Međunarodni dan refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.
Decembar 2023. Samir Nukić: Policija analizirala sporne objave u vezi sa stradanjem djece u Vitezu 23. Maja 2024. Suđenje Na suđenju Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je s Facebook profila zadokumentovao spornu fotografiju i objave.
Tužiteljica Državnog tužilaštva sankcionisana javnom opomenom 23. Maja 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odbilo je žalbu tužiteljice Tužilaštva BiH Violete Mandić i potvrdilo odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom joj je izrečena mjera “javna opomena” zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.
Eksumacija grobnice Kalinovik Pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe na području Broda 23. Maja 2024. Vijest Posmrtni ostaci dvije osobe, najvjerovatnije žrtve iz proteklog rata, ekshumirani su sa neobilježenog mjesta na gradskom groblju Brod, saopćilo je Državno tužilaštvo.
Na području Bratunca ekshumirani posmrtni ostaci 23. Maja 2024. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Suhog potoka na području Kameničkog brda (općina Brtaunac), a koji, prema Institutu za nestale osobe BiH, pripadaju najvjerovatnije žrtvi genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.
Srpski zvaničnici pokrenuli videokampanju protiv Rezolucije UN-a o Srebrenici 22. Maja 2024. Vijest „Mi nismo genocidni narod“ kaže se u videoporuci koju najviši srpski zvaničnici dijele dan prije najavljenog glasanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za rezoluciju o uspostavljanju Međunarodnog dana refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici, u znak sjećanja na masakr koji su izvršile snage Vojske Republike Srpske 1995. godine.
Cvijeće i molitve za ubijene civile u Lozju 22. Maja 2024. Vijest Na 32. godišnjicu napada i zločina u goraždanskom naselju Lozje, porodice žrtava i preživjeli iskazali su nezadovoljstvo zbog sporosti pravosuđa u procesuiranju nalogodavaca i izvršilaca ovog zločina, ali i istakli važnost obilježavanja zbog budućih generacija.
Dodik i Lukić: Odbijen prijedlog za pozivanje Schmidta kao svjedoka 22. Maja 2024. Suđenje Ulaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine okončalo je izvođenje dokaza na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za nepoštovanje odluka visokog predstavnika.