Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje mržnje 22. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno je za Detektor iz Državnog tužilaštva.
Veterani iz VRS-a najavili sprečavanje Bošnjaka da kupuju zemlju kod Bijeljine 21. Maja 2024. Vijest Udruženje veterana “Garda Panteri” objavilo je pa sa svoje Facebook stranice izbrisalo najavu da će organizovati protest u Novoj Janji u okolini Bijeljine, kako bi spriječili Bošnjake da kupuju kuće u ovom, kako su ga nazvali, “srpskom naselju”. Takve objave povratnike bošnjačke nacionalnosti ponovo uznemiruju i podsjećaju na zločine i napade koje su dožvjeli prvih godina povratka.
Hasanu Deliću povećana kazna na pet i po godina zatvora za zločin u Drežnici 21. Maja 2024. Vijest Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Tužilaštva i povećao na pet i po godina kaznu zatvora Hasanu Deliću, koji je prvostepenom presudom proglašen krivim zbog ratnog zločina počinjenog 1993. nad civilnim stanovništvom u Drežnici kod Mostara.
Ključo: Odbrana traži oslobađajuću presudu za učešće na stranim ratištima 21. Maja 2024. Suđenje Odbrana Vildana Ključe, optuženog za učešće na stranim ratištima, zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu, tvrdeći da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije uspjelo dokazati počinjenje djela koja mu se optužnicom stavljuju na teret.
Odbijen zahtjev Ratka Mladića za uvjetno puštanje ili da kaznu služi u Srbiji 21. Maja 2024. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za uvjetno puštanje na slobodu ili da nastavak služenja doživotne kazne zatvora bude u Srbiji.
Potvrđena optužnica za zlostavljanje civila u Velikoj Kladuši 20. Maja 2024. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Smaila Samardžića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1995. godine na području Velike Kladuše.
Odgođeno disciplinsko ročište sutkinji iz Tuzle 20. Maja 2024. Vijest Glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv sutkinje Općinskog suda u Tuzli Vesne Aleksić za prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju dužnosti” odgođena je za početak jula zbog odsustva člana prvostepene komisije.
Nema uslova za raspisivanje potjernice za Draganom Spasojevićem 17. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je postupak protiv Dragana Spasojevića razdvojen u odnosu na trojicu ostalih koji su optuženi za zločine počinjene u proljeće 1992. na području Zvornika, potvrđeno je za Detektor iz ove institucije.
Općinski sud u Gradačcu Sutkinja Lejla Numanović tvrdi da je radila s ciljem usaglašavanja sudske prakse 17. Maja 2024. Vijest Lejla Numanović, sutkinja Općinskog suda u Gradačcu, tokom svjedočenja u disciplinskom postupku u kojem se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti izjavila je da je, prilikom sačinjavanja rješenja za odbijanje zahtjeva za izricanje mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, vršila uvid u drugi predmet, što je njen uobičajen način rada, s ciljem usaglašavanja sudske prakse.
Poziv za zaustavljanje regresivnih trendova na ljudska prava LGBTI osoba 17. Maja 2024. Vijest Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije, Sarajevski otvoreni centar pozvao je na zaustavljanje regresivnih trendova koji dobijaju sve više uticaja na ljudska prava LGBTI osoba.