Vijest

Određene mjere zabrane optuženima za zločine u Višegradu

24. Decembra 2021.13:40
Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću, optuženima za zločine počinjene na području Višegrada.


Višegrad. Foto: BIRN BiH

Prihvatajući djelimično prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Državni sud je Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću odredio mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama.

“U cilju izvršenja ove mjere, optuženima se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje, uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima čije je saslušanje predloženo optužnicom”, navedeno je u saopćenju.

Kako je objašnjeno, izrečene mjere zabrane trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako optuženima nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je optuženima izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

Kontrola opravdanosti izrečenih mjera zabrane izvršit će se po isteku svaka dva mjeseca od donošenja posljednjeg rješenja o mjerama. U slučaju kršenja izrečene mjere zabrane, optuženima se može odrediti pritvor.

U preostalom dijelu, prijedlog Tužilaštva BiH odbija se kao neosnovan.

Prema navodima optužnice, Đuričić i Spasojević se terete da su od maja 1992. do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva s područja općine Višegrad, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema Tužilaštvu, Đuričić je postupao u svojstvu upravnika logora “Uzamnica”, Spasojević kao stražar u ovom logoru, a obojica su nekadašnji pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo je na ročištu 22. decembra zatražilo određivanje mjera zabrane, kada je tužiteljica Enisa Adrović kazala da su se optuženi uvijek uredno odazivali pozivima Suda te da je zbog toga predložena zabrana napuštanja boravišta i putovanja, uz oduzimanje isprava i javljanje u policiju, kao i međusobnog i sastajanja sa svjedocima.

“Imajući u vidu da žive na tromeđi, smatramo da postoji realna opasnost da bi mogli u nekom momentu pobjeći”, rekla je Adrović osvrćući se na činjenicu da je sada potvrđena optužnica i dodajući da Tužilaštvo također predlaže da se optuženima oduzmu putne isprave.

Tužiteljica Adrović je također navela da Tužilaštvo, poučeno ranijim iskustvom, predlaže i mjere zabrane sastajanja sa svim svjedocima, da se optuženima zabrani da se sastaju međusobno, kako bi se onemogućilo da usaglašavaju svoje odbrane, te da se optuženi javljaju u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu.

Odbrana se u cijelosti protivila prijedlozima Tužilaštva.