Vijest

Podignuta optužnica protiv ranije osuđenog Miodraga Nikačevića za zločine u Foči

24. Decembra 2021.11:26
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića zvanog “Zunđa” i “Nikač” za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, a ranije ga je Državni sud zbog zločina u ovom gradu osudio na deset godina zatvora.

Foča. Foto: BIRN BiH

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje, Nikačević se tereti da je od sredine aprila do kraja septembra 1992. godine vršio progon civilnog stanovništva u vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), vojnih, paravojnih i policijskih struktura na bošnjačke civile na području općine Foča.

Iz Tužilaštva je saopćeno da se Nikačević tereti da je učestvovao u prisilnom nestanku dva lica bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetnog dječaka, nečovječnom postupanju, ubistvu deset civila, pomaganju u prisiljavanju dvije žrtve na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, te nezakonito zatvaranje i prisilno preseljenje civila bošnjačke nacionalnosti.

“Vršio je progon i na način da je, kao komandir specijalne jedinice ‘Nikačevi’, kao nadređeno lice znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovječna postupanja i ubili zarobljene ciivle, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela”, naveli su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo će navode optužnice protiv Nikačevića dokazivati pozivanjem 70 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u decembru 2010. otpremilo presudu kojom je Nikačević osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče.

Tada je proglašen krivim za silovanje jedne žene u aprilu 1992., te u julu iste godine silovanje još jedne djevojke, kojoj je prijetio da će dovesti njenog mlađeg brata “da gleda šta joj radi”, kao i da je u augustu učestvovao u privođenju Rasima Klapuha, kojeg je predao Vojnoj policiji. Nakon toga, kako je Sud utvrdio, Klapuh je odveden u Kazneno-popravni dom (KPD) Foča, odakle mu se poslije gubi svaki trag.

 

Haris Rovčanin