Vijest

SAD: Optužnica za terorizam protiv muškarca iz BiH

23. Decembra 2021.11:41
Federalni sud u Kentuckyju objavio je optužnicu kojom se Mirsad Hariz Adem Ramić tereti za pružanje materijalne podrške takozvanoj Islamskoj državi Iraka i al-Shama (ISIL), koja je označena kao strana teroristička organizacija, objavljeno je na stranici Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD).


Ilustracija Izvor: ISIL promotivni video

Kako je navedeno na stranici Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, Mirsad Hariz Adem Ramić je 31-godišnjak sa dvojnim državljanstvom SAD-a i Bosne i Hercegovine.

Prema sudskim dokumentima, on je 3. juna 2014. godine, zajedno s još dvije osobe, otputovao u Tursku, potom su prešli granicu sa Sirijom kako bi se pridružili ISIL-u.

“Ramić je nakon pristupanja ISIL-u prisustvovao kampu za obuku, gdje mu je uručeno oružje, gdje je trenirao i pucao iz AK-47. FBI je došao do fotografija Ramića na teritoriji ISIL-a na kojima se vidi kako nosi maskirnu odjeću i stoji ispred kamiona opremljenog protuavionskim topom i zastavom ISIL-a. Druga fotografija Ramića prikazuje kako drži pušku”, navedeno je u saopćenju američkog Ministarstva pravde.

Kako se navodi, nakon što su se pridružili ISIL-u, Ramić i druge osobe ostali su u međusobnom kontaktu, razgovarajući o Ramićevom prisustvu u Raqqi, u Siriji, i njegovoj upotrebi protuzračnog oružja za gađanje aviona, kao i o džihadu, smrti i borbi za ISIL.

“Nakon što se pridružio ISIL-u, jedan od Ramićevih saučesnika poslao je dva e-maila Univerzitetu Western Kentucky, u kojima je naveo da je Ramić otputovao u Siriju da se pridruži ISIL-u i izrazio želju da ISIL osvoji SAD”, navodi se na stranici Ministarstva pravde.

Ramić je bio zatvoren u Turskoj i deportovan je u SAD prošle sedmice, a u utorak, 21. decembra, pojavio se pred Federalnim sudom u Kentuckyju.

Ukoliko bude proglašen krivim, Ramić može biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 50 godina zatvora, novčanu kaznu od 750.000 dolara i doživotni nadzor po izlasku na slobodu.