Suđenje

Mutap i ostali: Hitna pomoć u Veliku aleju stigla nakon 20 minuta

23. Decembra 2021.15:08
Svjedok Državnog tužilaštva je, na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016., izjavio da je hitna pomoć stigla 20 minuta nakon obavijesti o povredama Memića i Alise Mutap u Velikoj aleji na Ilidži.

Mutap i ostali
Zijad Mutap i ostali. Foto: Sud BiH

Nedžad Hrvat, službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, prisjetio se da je 8. februara 2016. bio u patroli s kolegom Nebojšom Veljovićem i da su krenuli da obiđu rezidenciju Kuvajtske ambasade u Velikoj aleji kada je iza stabla izašla djevojka gestikulirajući rukama.

Prema riječima svjedoka, djevojka je dva puta kazala: “Pomozite nam, udario nas je auto velikom brzinom.” Kako je naveo, ona je krvarila iznad uha i bila u lošem stanju te je obavijestio šefa da je potrebno pozvati hitnu pomoć.

“Pitao sam je gdje su joj dokumenti i rekla je da su u torbi, koja je ostala u autu rahmetli Dženana Memića”, kazao je svjedok i naveo da su on i kolega malo niže uočili mladića, kojem je kolega prišao.

“Ponovo sam pozvao vođu tima da pošalje hitnu pomoć. Kolega mi je rekao: ‘Ovaj mali nije dobro’, nije prirodno disao. Hitna je stigla nakon 20 minuta”, izjavio je svjedok i dodao da je kasnije stiglo još jedno vozilo hitne pomoći, koje je odvezlo Alisu, jer je prvim transportovan Memić.

Hrvat je kazao da su otprilike deset do 15 minuta nakon njihovog dolaska u Veliku aleju, stigli pripadnici sarajevske policije, ali i da je stigao Alisin otac Zijad Mutap, koji je prethodno nazvao kćerku na jedan od dva mobitela koja je imala kod sebe, ali je s njim razgovarao kolega iz MUP-a.

“Nije prišao svom djetetu, mahao je rukama i govorio: ‘Kakva je ovo država, meni su ukrali tri auta’”, rekao je Hrvat i naveo da ga je Alisa u jednom trenutku pitala: “Kako je on?”, misleći na Memića, te da joj je odgovorio da će biti dobro.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da su na njegovoj obući i pantalonama ostali tragovi Alisine krvi, ali da tužilac nije tražio da se ti predmeti od njega izuzmu.

Na pitanje člana Sudskog vijeća Džemile Begović da li je prvi put obavijestio svog pretpostavljenog da je dvoje povrijeđeno, svjedok je odgovorio da ne zna tačno šta je rekao.

Velibor Ristivojević, službenik Policijske uprave Ilidža, s kolegom se po dojavi uputio prema Velikoj aleji, gdje su zetakli kolege iz Direkcije, Alisu i Memića, koji je ležao na tlu.

“Alisa mi je rekla da ih je udario auto velikom brzinom. Ona je meni dala podatke o sebi i povrijeđenom momku. Rekla je da se ne sjeća ničega, samo da ih je uradilo vozilo velikom brzinom i udaljilo se u nepoznatom pravcu. (…) Sasvim je normalno izgledala, nije bila uznemirena”, ispričao je svjedok.

Ristivojeviću je Alisa, kako je kazao, u jednom trenutku dala mobitel i zamolila ga da se javi njenom ocu, što je i učinio te ga je obavijestio šta se desilo, a njen otac je ubrzo stigao, prije hitne pomoći.

“Alisi prilazi otac, zagrlio je, pitao šta je bilo i jesmo li zvali hitnu pomoć”, naveo je Ristivojević, koji je potom ispričao da se radio uviđaj s dežurnim tužiocem Merisom Ćatom, kao i da je u Veliku aleju naknadno došao Josip Barić, te da se pojavila informacija da je Alisa imala problema s bivšim momkom.

Odbrani je svjedok rekao da je te večeri kod Alise vidio samo jedan mobitel, na koji ju je nazvao otac, kao i da se te večeri tražilo vozilo njenog bivšeg momka.

Hrvat i Ristivojević su svjedočili na suđenju Zijadu Mutapu, koji je optužen kao oganizator grupe, te njegovoj kćerci Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću, kao članovima grupe, za prikrivanje dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

Prije njihovog svjedočenja, saslušana je Dženanova sestra Arijana Memić, koja je kazala da je nakon saznanja da je povrijeđen, pokušala dobiti brata na telefon, nakon čega je nazvala Alisu te joj se javio muškarac, koji je rekao da je njen otac i da Dženana vozi hitna pomoć.

Alisa je nekoliko sati kasnije nazvala da pita kako je Dženan, a svjedokinja je pitala nju kako je moguće da ih je u Velikoj aleji udario auto. Kako je kazala, odgovorila joj je da je došla svijesti u kolima hitne pomoći, da su se nekoliko puta poslije toga čule i da joj je jednom prilikom rekla da je Dženan navaljivao da šetaju te večeri.

“Nije nikada išao u štenju, znam to sigurno”, kazala je Memić i dodala da njena porodica ni u jednom trenutku od Alise nije dobila empatiju i sažaljenje.

Ispričala je svjedokinja i da je Alisina majka, kada je sa svojim suprugom dolazila kod njenih i roditelja stradalog Memića, rekla: “Nije njih udario auto, njih je neko napao.”

Nastavak suđenja je 30. decembra.

Haris Rovčanin