Vijest

Podijeljena mišljenja o izložbi u Brčkom o životu i djelu Petera Handkea

24. Decembra 2021.15:09
Dok za žrtve i nekadašnje logoraše u Brčkom jučerašnje otvaranje izložbe u njihovom gradu posvećene životu i književnom djelu Petera Handkea predstavlja novo ogorčenje, Dragan Tomić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”, u čijoj je organizaciji postavljen ovaj opus, smatra da su komentari posljedica dnevnopolitičke borbe i političkih stavova neistomišljenika.

Peter Handke. Foto: N1

Amir Didić, predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta, govori da su članovi ovog udruženja protiv izložbe, zbog koje se ovaj grad spominje u negativnom kontekstu.

“Smatramo izložbu problematičnom. Znamo već stav Handkea i protestujemo protiv toga, pogotovo kod nas u gradu Brčkom to se ne treba događati, ne treba dopustiti da se dogodi tako nešto”, kaže Didić.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala o tome kako je Handke ovdašnjoj javnosti postao naročito poznat nakon što je u decembru 2019. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Uručenje najveće nagrade u svijetu književnosti Handkeu mnogi su kritikovali zbog njegovog javnog negiranja genocida u Srebrenici i podrške Slobodanu Miloševiću. Nagrada Handkeu izazvala je podijeljene reakcije u BiH.

Fadila Efendić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, kaže da je ogorčena zbog ideje da se Handke promoviše u BiH, gdje su međunacionalni odnosi već dugi niz godina narušeni.

“To je izvan svake pameti i razuma. Dok piše neistine i te se njegove neistine nagrađuju, to je za mene strašno. Ta izložba se treba obavezno prekinuti, svaki razuman čovjek, nije bitno kakve je vjeroispovijesti ili nacije, to treba prekinuti”, kaže Efendić, dodajući da pojedinci namjerno promovišu Handkea zbog Izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje zločinaca, a koje je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik, u julu ove godine.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić nije želio komentarisati ovu izložbu, istaknuvši da je on gradonačelnik svih naroda u ovom gradu te da niko od institucija ne učestvuje u organizaciji, niti finansira samu izložbu koja je dio manifestacije “30 dana za 30 rođendana”.

Kako objašnjava Dragan Tomić, predsjednik Udruženja SPKD-a “Prosvjeta”, manifestacija pod nazivom “30 dana za 30 rođendana” održava se od 9. decembra, a trajat će do 10. januara, a ima za cilj da obilježi 30 godina postojanja ovog udruženja i Republike Srpske.

“Sinoć smo upriličili svečano otvaranje galerije koja nosi naziv ‘Sava Šumanović’. Tim povodom smo i organizovali izložbu rada i književnog opusa nobelovca Petera Handkea. Mi smo institucija koja se bavi kulturom i umjetnošću i mislim da su to univerzalne vrijednosti”, kaže Tomić.

Prema njegovim riječima, podijeljena mišljenja i razni komentari bh. javnosti su, prije svega, politički stavovi, te dnevnopolitičke borbe između političkih stranaka ili neistomišljenika.

“Što nas ne interesuje, bilo čiji politički stav. Nas interesuje jedino to – i, naravno, što je mjerodavno – da je čovjek kao književnik dobio Nobelovu nagradu i mi smo predstavili njegova književna djela, njegov rad, a ne interesuju nas sad neki, da kažemo, politički stavovi”, kaže Tomić, smatrajući da su muzika, likovna umjetnost te književnost univerzalne vrijednosti i vrijednosti bez granica.

“Mogu slobodno da kažem da ćemo se mi u narednom periodu obratiti i kulturnim atašeima raznoraznih ambasada u BiH, možda već ubrzo Ambasadi Turske, gdje ćemo ponuditi da se u našim prostorijama održi i izložba književnog opusa Orhana Pamuka, turskog nobelovca, tako da nemamo nikakvih predrasuda”, dodaje Tomić.

 

Aida Trepanić