Vijest

Potvrđena optužnica za davanje dara protiv Sarajlića, Delalića i Šehovića

27. Decembra 2021.12:06
Općinski sud potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela “davanje dara i drugih oblika koristi”.
Asim Sarajlić
Asim Sarajlić. Foto: BIRN BiH

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo, optuženi Sarajlić, Delalić i Šehović terete se da su od 20. do 25. veljače 2020. godine ugovorili sastanak s Velidom Tvrtkovićem te mu obećali zaposlenje njegove supruge ukoliko on bude dao svoj glas Fikretu Prevljaku za predsjednika Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo.

“Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza”, priopćili su iz Tužiteljstva KS-a.

Dodali su da se 26. veljače 2020. godine održao unutarstranački izbor za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo na kojem su predloženi kandidati bili Semir Efendić i Fikret Prevljak. Naveli su da su optuženi posredstvom Šehovića, uoči samih izbora, ugovorili sastanak s delegatom za izbornu skupštinu Tvrtkovićem te da su mu obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koje imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi ove stranke.

Sarajliću se u drugom predmetu sudi s Amirom Zukićem i ostalima za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Teo Zorić