Vijest

Ponovo podignuta optužnica protiv Milenka Stanića za zločine počinjene na području Vlasenice

27. Decembra 2021.14:27
Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio uređenu optužnicu protiv Milenka Stanića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, Državno tužilaštvo je uložilo žalbu te je ona vraćena na ponovni postupak, odnosno podignuta ponovo.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno iz Državnog tužilaštva, prvobitna optužnica protiv Stanića je podignuta 15. novembra 2021. godine.

“Rješenjem Suda BiH optužnica je vraćena na uređenje, sljedom čega je 03. decembra 2021. godine uređena i dostavljena Sudu na potvrđivanje. Sud je donio rješenje o odbijanju optužnice na koje rješenje je Tužilaštvo uložilo žalbu Vanraspravnom vijeću Suda, koje je žalbu uvažilo i ista je vraćena na ponovni postupak”, navodi se u odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH tereti Stanića da je od aprila 1992. do marta 1993. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je uključivao ubistva, nezakonita zatočenja, silovanja, mučenja, prinudne nestanke, deportacije i druga nečovječna djela, kao i progon bošnjačkog stanovništva s područja opštine Vlasenica.

Stanić je u tom periodu, kako se navodi, obavljao funkciju predsjednika Kriznog štaba Vlasenica, a kasnije i Ratnog predsjedništva ove opštine.

On se tereti za zločine počinjene prilikom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, kada je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te uništena i zapaljena imovina, a veći broj civila odveden i nezakonito zatočen u logoru “Sušica” u Vlasenici.

Optuženi se tereti i za nezakonito zatvaranje, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualno zlostavljanje počinjeno nad zatvorenicima u “Sušici”, kao i za uništavanje i rušenje Hajrija džamije u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH planira dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka kojima su dodijeljene mjere zaštite, te ulaganjem više stotina dokaznih materijala.

 

Jasmin Begić