Vijest

Podignuta optužnica za silovanja u Foči protiv Novice Tripkovića, ranije dva puta osuđenog

27. Decembra 2021.11:34
Državno tužilaštvo je za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče podiglo optužnicu protiv Novice Tripkovića zvanog Vojvoda, ranije osuđenog za ratne zločine u dvije pravosnažne presude Suda Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH 

U optužnici se navodi da je Tripković silovao dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Tripković se tereti da je zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga VRS-a usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča.

Državni sud je Tripkovića u junu 2011., nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao s Tužilaštvom BiH, osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče, odnosno silovanja i zlostavljanja oštećene A-1 te ubistva Vejsila Delića.

Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora jer je 1. augusta 1992. ili približno tog datuma, i pored protivljenja stražara, s maloljetnim djetetom i još jednim nepoznatim vojnikom ušao u školu u Kalinoviku, gdje su pretukli zatočenike Suada Hasanbegovića, Sejdu Kešu i Edina Biču. Prema presudi, od posljedica premlaćivanja je podlegao Kešo, dok su iz vatrenog oružja ubijeni Hasanbegović i Bičo.

Tripković je istom presudom oslobođen optužbe za ubistvo civila Hašima Hatića, dok se skupa s njim u ovom predmetu sudilo Zoranu Bjelici, koji je oslobođen optužbe za zločine u Kalinoviku.

 

Haris Rovčanin