Vijesti


Dok međunarodna zajednica poziva na procesuiranje, Tužilaštvo BiH “prati” kršenje Ustava 11. Januara 2022. Vijest Dok međunarodna zajednica oštro osuđuje retoriku podjela rukovodstva Republike Srpske (RS) tokom obilježavanja neustavnog dana ovog entiteta i poziva nadležne organe da sprovedu temeljne i blagovremene istrage o potencijalnim motivima zasnovanim na predrasudama, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine “prati sva zbivanja” koja se mogu odnositi na krivična djela iz njihove nadležnosti.
Izricanje presude optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti 17. januara 11. Januara 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tokom iznošenja završne riječi predložilo da se Sena Hamzabegović proglasi krivom za finansiranje terorističkih aktivnosti, dok je Odbrana predložila da se donese oslobađajuća presuda.
Izvještaj EU revizije: BiH bez napretka u području vladavine prava, politička uplitanja i korupcija rašireni 11. Januara 2022. Vijest Evropski revizorski sud objavio je godišnji izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana u kojem se navodi kako, uprkos finansijskim sredstvima Evropske unije (EU), Bosna i Hercegovina nije postigla napredak u području vladavine prava zbog manjka političke volje, dok je ometanje pravosudnih reformi, kako djelovanjem političara tako i unutar pravosuđa, i dalje rašireno.
Sud u Podgorici potvrdio optužnicu za zločine počinjene na području Foče 11. Januara 2022. Vijest Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog tužilaštva Crne Gore koja Slobodana Ćurčića tereti za ratne zločine počinjene na području Foče 1992. godine, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Porodice iz RS-a najavljuju proteste zbog sporog traženja nestalih osoba 11. Januara 2022. Vijest Nedavni protestni skup porodica poginulih i nestalih osoba sa područja Republike Srpske u Sarajevu, kojim su izrazili nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija u vezi sa predmetima ratnih zločina, prema najavama organizatora i učesnika protesta, neće biti posljednji. Narednim skupom porodice će izraziti nezadovoljstvo procesom traženja nestalih osoba.
Potvrđena optužnica za ubistva 22 civila u Bijeljini 10. Januara 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv osam pripadnika policijskih struktura Republike Srpske koji su optuženi da su u septembru 1992. godine u mjestu Balatun kod Bijeljine učestvovali u ubistvima 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, potvrdio je postupajući tužilac Ivan Matešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zbog nedolaska na disciplinsko ročište zatraženo vještačenje sudije Golijana 10. Januara 2022. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) prihvatila je prijedlog disciplinskog tužioca da se putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) zatraži medicinsko vještačenje sudije Dragana Golijana, koji se od početka disciplinskog postupka protiv njega nalazi na bolovanju.
Sljedeće sedmice završne riječi na suđenjima za zločine u Bužimu i Sarajevu 7. Januara 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mehmeda Aleševića za zločine počinjene u Bužimu, kao i u predmetu za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen u Velikom parku u Sarajevu.
Uklonjeni grafiti na Partizanskom groblju u Mostaru 7. Januara 2022. Vijest Nakon što su osvanuli grafiti s fašističkim obilježjima na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH) kažu kako smatraju da se radi o ataku na državu, kao i da nemaju povjerenje u lokalne organe sigurnosti. Tokom dana grafiti su uklonjeni, a iz SABNOR-a kažu kako je to prvi put da je Gradska uprava “nešto uradila”.
Identifikovane dvije osobe koje su učestvovale u incidentu ispred Atik džamije u Janji 7. Januara 2022. Vijest Policajci iz Janje su identifikovali dvije osobe koje su učestvovale u jučerašnjem incidentu ispred Atik džamije, kada je pucano iz kolone automobila koja je prevozila badnjak, i oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Policijske uprave Bijeljina.