Vijest

Odbijena apelacija Sretka Pavića, osuđenog za zločine u Prijedoru

14. Januara 2022.13:29
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Sretka Pavića, pravosnažno osuđenog na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, zaključivši da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje.

This post is also available in: English


Sretko Pavić. Foto: Sud BiH

Pavić je u oktobru 2020. podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv prvostepene i drugostepene presude Državnog suda, koji ga je osudio na 11 godina zatvora.

U odluci Ustavnog suda stoji da je Pavić u apelaciji naveo kako smatra da su mu “tokom čitavog postupka” prekršena prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i da je predložio Ustavnom sudu da utvrdi kršenje navedenih prava, ukine osporenu drugostepenu presudu Suda BiH i predmet vrati tom sudu radi donošenja nove odluke.

Ustavni sud je u svojoj odluci zaključio da nema kršenja Pavićevog prava na pravično suđenje.

“Apelaciono vijeće je za svoje utvrđenje i odlučenje u osporenoj drugostepenoj presudi dalo jasna i precizna obrazloženja iz kojih proizlazi da su tokom krivičnog postupka protiv apelanta poštovani svi standardi prava na pravično suđenje”, navodi se u odluci.

Pavića je Apelaciono vijeće Suda BiH 16. jula 2020. proglasilo krivim, kao nekadašnjeg pripadnika Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvima pet civila porodice Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići. Apelaciono vijeće je zaključilo da je Pavić sa P.S., koji je preminuo, u julu 1992. usmrtio pet civila koji su dan ranije bili dovedeni u objekat pored punkta u Rizvanovićima.

Suđenje Paviću je bilo obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu zbog “manjkavog obrazloženja progona” kojom je bio proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 13 godina zatvora.

Pavić je, kako je ranije iz Državnog suda potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), u decembru 2020. godine stupio na izdržavanje izrečene kazne zatvora u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

 

Lamija Grebo


This post is also available in: English