Vijest

Milanko Kajganić učestvovao na obilježavanju godišnjice Generalnog tužilaštva Rusije

13. Januara 2022.12:22
Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, učestvovao je u Moskvi na obilježavanju 300. godišnjice od osnivanja Generalnog tužilaštva Rusije.


Putin na obilježavanju. Foto: BIRN BiH 

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, glavni tužilac Kajganić je tom prilikom u Rusiji održao susrete i razgovore s tužiocima iz više zemalja, u pogledu jačanja međunarodne saradnje u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala, pranja novca, korupcije, ekstremizma i terorizma.

“Tokom sastanka, razgovarano je i o mogućnostima potpisivanja memoranduma o saradnji, koji bi omogućili bržu komunikaciju i razmjenu dokaza”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Domaćin konferencije bio je Igor Krasnov, glavni tužilac Rusije, a za učesnike konferencije upriličen je i svečani prijem kod ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na svečanosti je učestvovalo više od 120 dužnosnika tužilačkih i pravosudnih institucija, iz oko 40 zemalja, Evropske unije i svijeta, kao i predstavnici Vijeća Evrope.

Kajganić ovu funkciju obnaša od oktobra 2021. godine, kada je sa pozicije rukovodioca Odjela za ratne zločine i zamjenika smijenjena nekadašnja glavna državna tužiteljica Gordana Tadić.

Aida Trepanić