Vijesti


Milanko Kajganić učestvovao na obilježavanju godišnjice Generalnog tužilaštva Rusije 13. Januara 2022. Vijest Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, učestvovao je u Moskvi na obilježavanju 300. godišnjice od osnivanja Generalnog tužilaštva Rusije.
Tuzlanski kanton pokreće provjeru imovine političara, ali se otpori nastavljaju 13. Januara 2022. Vijest Usvajanje Zakona o kontroli imovine zvaničnika u Tuzlanskom kantonu obilježili su otpori, koji su doveli i do reakcije Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Sada kada je zakon usvojen, dio zastupnika najavljuje njegovo osporavanje na sudovima.
Podignuta optužnica za izborne prevare u Brčkom 12. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Ravkića zbog trgovine uticajem u izbornom procesu i pripremanje prevare pri glasanju na lokalnim izborima 2020. godine.
Novalić i ostali: Prijetnje i pogrdne riječi za “malinara” 12. Januara 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana je ispitivala svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine o prijetnjama i pogrdnim riječima koje je koristio za optuženog Fikreta Hodžića, kao i rastu cijena respiratora na tržištu u martu i aprilu 2020. godine.
Konačnim disciplinskim odlukama potvrđene kazne Mahmutu Švraki i Jezdimiru Spasojeviću 12. Januara 2022. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je odluke drugostepenih disciplinskih komisija u predmetima protiv Mahmuta Švrake, koji je kažnjen smanjenjem plate od deset posto na tri mjeseca, i Jezdimira Spasojevića, koji je premješten s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te mu je izrečena javna opomena.
Policija u Doboju 9. januara legitimisala članove vjerske političke stranke i povratnika sa sirijskog ratišta 12. Januara 2022. Vijest Policija u Republici Srpskoj je na dan obilježavanja 9. januara na putu za Banjaluku legitimisala članove političkog pokreta “Vjera Narod Država”, među kojima i pristalicu ranije osuđenog za ratovanje u Sirijij, jednu osobu sankcionisala te im oduzela više zastava, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Vođa proruske organizacije “Sveti Georgije” optužen zbog nanošenja teških tjelesnih povreda 12. Januara 2022. Vijest Srđan Letić, vođa neregistrovane humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, optužen je sa još dvije osobe zbog nanošenja teških tjelesnih povreda u januaru prošle godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Tužilaštva Brčko distrikta.
Vladimir Špoljarić pravosnažno oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje uposlenice 12. Januara 2022. Vijest Apelaciono odjeljenje Državnog suda donijelo je pravosnažnu presudu, kojom se Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobađa optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Savez logoraša BiH podnio krivične prijave zbog incidenata prethodnih dana 11. Januara 2022. Vijest Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Seid Omerović predao je danas Državnom tužilaštvu dvije krivične prijave za incidente koji su se desili prethodnih dana u Bijeljini-Janji, Foči, Gacku i Prijedoru.
Predloženi dokazi po disciplinskoj tužbi protiv glavnog tužioca u Goraždu 11. Januara 2022. Vijest Na pripremnom ročištu predloženi su dokazi po disciplinskoj tužbi protiv glavnog tužioca Bosansko-podrinjskog kantona Mirsada Bilajca zbog neuspostavljanja automatskog sistema raspodjele predmeta (TCMS) i neprovođenja provjera u vezi sa zaštitom tajnih podataka.