Suđenje

Mutap i ostali: Različite informacije s mjesta nesreće

13. Januara 2022.15:06
Na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su obavljali uviđaj u februaru 2016., nakon informacija o “nezgodi” u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva, gdje su zatekli teško povrijeđenog mladića Dženana Memića i optuženu Alisu Ramić.

Mutap i ostaliZijad Mutap i ostali. Foto: Sud BiH

Za prikrivanje dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić sudi se Zijadu Mutapu, koji je optužen kao oganizator grupe, te njegovoj kćerci Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Svjedoci, koji su bili na licu mjesta, prisjetili su se kako su od Ramić dobili prvu informaciju da ih je udarilo vozilo velikom brzinom, dok je dežurni operativni rekao da mu je prvobitno javljeno da je automobil udario u drvo.

Nebojša Veljović, nekadašnji pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kazao je da je sa kolegom Nedžadom Hrvatom u patroli obilazio rezidencije u Velikoj aleji kada ih je oko 22:30 zaustavila djevojka.

“Tražila je pomoć. ‘Udarilo nas je auto velikom brzinom’, rukom je pokazivala gdje je momak ležao. Disao je krkljajući. Nismo smjeli da ga diramo”, ispričao je svjedok.

Naveo je da je kolega nazvao dežurnog u Direkciji kako bi obavijestili Hitnu pomoć i sarajevsku policiju. Ispričao je da je djevojka rekla da se zove Alisa Mutap, da studira, da pije neke lijekove, ali da nije znala reći koji auto ih je udario. Naveo je da je Mutap bila krvava po rukama i da joj je kolega zamotao cijelu glavu, jer nije mogao utvrditi odakle krvari.

Nakon desetak minuta, kako je dodao, kolega je ponovo pozvao da pita gdje je Hitna pomoć. Kazao je da su nedugo potom došle kolege iz Kantonalne policije, a onda i Hitna pomoć, 20 do 25 minuta nakon prvog poziva.

Veljović je rekao da je na lice mjesta stigao i Alisin otac. Kazao je da su mladića unijeli u prva kola Hitne pomoći i da su tražili nekoga iz policije.

“Poslije sam čuo da su mu našli pištolj”, rekao je svjedok.

Na pitanja Odbrana, on je potvrdio da je jedno od vozila koja su te noći naišla bio crni džip tuareg, kao i da su pronašli komadić stakla na kojem je bio trag zelene boje.

Veljović je kazao da je u blizini bio hotel “Casa Grande” i da su pokušali da dobiju snimak nadzorne kamere, ali da nije bilo struje. Dodao je da su otišli do kuvajtske rezidencije, gdje im je obezbjeđenje reklo da mogu “premotati snimak samo pola sata unazad”, te da se trebaju javiti nekome.

Svjedok Nevzet Kovač kazao je da je bio vođa tima za obezbjeđenje kada ga je jedan od kolega pozvao u vezi s nezgodom u Aleji. Nije se mogao sjetiti da li je rečeno da je povrijeđeno jedno ili dva lica. Dodao je da je odmah obavijestio dežurnog, a da su ga kolege ponovo zvale da urgiraju.

Svjedok Elvin Demir kazao je da ga je, kao dežurnog operativnog u Direkciji, u 22:35 nazvao vođa tima i rekao mu da je patrola u Velikoj aleji javila da je automobil udario u drvo i da je povrijeđena ženska osoba.

On je kazao da je obavijestio Hitnu pomoć i policiju Kantona, a da ga je vođa tima ponovo pozvao i rekao mu da je patrola javila da ima još jedno povrijeđeno lice i da auto nije udario u drvo.

“Nazvao sam Nevzeta – ‘kakve su to informacije… brukam se pred kolegama’”, kazao je Demir, dodavši da je obje informacije zapisao u dnevnik.

Odbrane su prigovarale na relevantnost iskaza svjedoka, a sudija Branko Perić pitao je tužioca šta dokazuje današnjim svjedocima i pozvao stranke da se dogovore o nespornim činjenicama. Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da su Tužilaštvu bitni ovi iskazi, jer pokazuju da su s lica mjesta dolazile različite informacije.

Svjedok Elvedin Boja kazao je da je s kolegom Veliborom Ristivojevićem bio u patroli na Ilidži i da su u Aleji zatekli kolege iz Direkcije, djevojku, kao i mladića u teškom stanju, te da su tražili da Hitna pomoć ubrza dolazak.

“Za mene, Alisa nije bila uzbuđena. Nisam vidio da ima povrede lica, pantalone su joj bile (prljave) od zemlje”, prisjetio se Boja.

Dodao je da je stigao njen otac i rekao joj da će sve biti u redu, te se udaljio vozilom.

Svjedok Boja je, na pitanja Odbrana, potvrdio da je patrola išla na adresu bivšeg Alisinog momka Mirze Ploskića u vezi sa “malim zelenim autom”, te da je na licu mjesta pronađen komadić zelene boje. Naveo je da na licu mjesta nije bilo tragova kočenja.

Suđenje se nastavlja 20. januara.

Marija Taušan