Vijest

Zbog smrti obustavljen postupak protiv Gorana Tešića, optuženog za zločine u Vlasenici

14. Januara 2022.16:27
Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti obustavio postupak protiv Gorana Tešića, kojeg je optužnica Državnog tužilaštva teretila za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.


Goran Tešić. Foto: Interpol

Goran Tešić je ranije bio optužen u predmetu sa Simom Stuparom i ostalima, ali je sredinom februara 2020. predmet u odnosu na njega razdvojen nakon što se nije pojavio na suđenju, da bi poslije prijedloga Tužilaštva BiH, Državni sud izdao nalog Interpolu da se za njim raspiše međunarodna potjernica, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

U ovom predmetu je nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) Zoranu Tešiću zvanom Koke, koji je kasnije oslobođen optužbi, te Simi Stuparu, bivšem pripadniku rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB), koji je zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice osuđen na 12 godina zatvora jer je od aprila do kraja septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo učešćem u ubistvu, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima.

Međutim, prije nego je presuda postala pravosnažna, potjernica je raspisana i za Simom Stuparom nakon što se nije pojavio na ročištu na kojem se raspravljalo o izjavljenoj žalbi njegove Odbrane na prvostepenu presudu Suda BiH.

Prije nego je počeo postupak u ovom predmetu, raspisana je potjernica i za Zoranom Stuparom, još jednim bivšim pripadnikom policije u Vlasenici koji je bio optužen skupa sa Simom Stuparom te Zoranom i Goranom Tešićem.

 

Haris Rovčanin