Vijest

UIO odbio dostaviti platne liste kolegice Emira Mešića

17. Januara 2022.16:06
U nastavku pripremnog ročišta u postupku koji se pred Upravnim odjelom Suda Bosne i Hercegovine vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), uloženi su dokazi Pravobranilaštva i tužitelja Emira Mešića.


Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Nakon što je sutkinja Nada Papo navela kako je Pravobranilaštvo uložilo podnesak s prilozima 12. januara ove godine, Biljana Radulović, zastupnica Emira Mešića, kazala je kako se o njemu ne može očitovati.

Ona je nakon toga predala platne liste koje joj je Uprava dostavila za tužitelja Mešića, navodeći kako platne liste za kolegicu nije dobila.

“Nismo dobili tabelarni prikaz internih premještaja za 2018. i 2019. godinu, kao i evidenciju naloga o postavljanju službenika za obradu poreskih prijava za Sabrinu Osmović od 1. juna 2018. do 20. jula 2018. godine, kao ni platne liste za vrijeme premještaja za isti period”, rekla je Radulović, napomenuvši kako je tuženi 21. decembra prošle godine odbio dostavljanje ovih dokaza shodno Zakonu o zaštiti ličnih podataka dodajući kako će ih dostaviti na zahtjev Suda.

Na prethodnom ročištu Radulović je navela kako je Mešić premještanjem na drugo radno mjesto izgubio 20 posto ovlaštenja, te samim tim i 20 posto primanja.

“Pravi se razlika posebnih ovlaštenja i posebnih uslova rada, zaboravljajući da licima s posebnim ovlaštenjima pripada dodatak na platu po osnovu posebnih uslova rada”, kazala je Radulović ranije, dodavši kako disciplinski postupci protiv tužitelja ilustruju tok diskriminacije prema njemu.

Ona je uložila i Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu od 15. marta 2021. godine, koji je sačinila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), uputstvo o uslovima i načinima interne prijave od strane zaposlenih u UIO-u zbog sumnje ili postojanja sumnje u korupciju.

Uglješa Vuković iz Transparency Internationala (TI), koji je u ovom postupku “umješač”, uložio je dopis koji je TI uputio Agenciji za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) tražeći da se poduzmu zaštićene radnje prema Emiru Mešiću kao zaštićenom prijavitelju korupcije.

Protiv Mešića, kojem je dodijeljen status zaštićenog prijavitelja korupcije, u UIO-u se vode tri disciplinska postupka. U prvom je prijavljen za kršenje pravila i rušenje ugleda UIO-a iznošenjem informacija u javnost, drugi se odnosi na navode o njegovoj ulozi u spornoj nabavci higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača. U nedavno pokrenutom postupku, Mešić se ponovo tereti za kršenje pravila i rušenje ugleda Uprave iznošenjem informacija u javnost.

TI je uložio i prijavu upućenu Instituciji ombudsmana za ljudska prava u kojoj traže preporuku jer APIK ne preduzima zaštitne radnje, te preporuku Institucije ombudsmana od 5. jula 2021. godine kojom se nalaže postupanje direktora APIK-a.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 23. februar 2022. godine.

 

Nermina Kuloglija-Zolj