Suđenje

Amir Zukić i ostali: Podaci na mobitelima podložni manipulacijama, kaže svjedok

17. Januara 2022.14:26
U nastavku suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrana Amira Zukića je kao svog svjedoka saslušala forenzičara i inžinjera informacijskih tehnologija, koji je kazao da su podaci na mobitelima podložni manipulacijama.
Amir Zukić Izvor: BIRN BiH

Marko Lakić, svjedok Odbrane, forenzičar i inžinjer informacijskih tehnologija iz Podgorice, objašnjavao je kako izgleda proces vještačenja uređaja kao što su mobilni telefoni.

Zukićeva braniteljica Senka Nožica je pitala Lakića da li je potrebno provjeriti bateriju uređaja prilikom izuzimanja, a potom prilikom njegovog otvaranja, što je svjedok potvrdio.

“Dešavalo se u praksi da baterije ima više prilikom otvaranja nego prilikom izuzimanja. (…) Dakle, to je bitno da bi se utvrdilo da li je uređaj punjen. Praksa digitalne forenzike je da se utvrdi stanje baterije kako bi se utvrdilo da li je bilo manipulacije”, rekao je svjedok.

Lakić je objasnio da on i njegove kolege iz Crne Gore koriste UFED, jedan od uređaja koji se, prema njegovim riječima, koriste prilikom vještačenja uređaja poput mobilnih telefona. Na pitanje advokatice da li može zaključiti na osnovu izvještaja vještaka Mladena Stupara da li je taj uređaj korišten u konkretnom predmetu, Lakić je kazao kako iz izvještaja ne može vidjeti da li je korišten UFED ili je “prepisivano sa uređaja”.

Stupar je na ročištu 19. jula 2021. godine prikazao nalaze vještačenja mobilnih telefona. Nožica je tada prigovorila na način vještačenja, navodeći da nisu poštovani propisi prilikom otvaranja izuzetih predmeta. Vještak Stupar potvrdio je braniteljici da prilikom pregleda telefona nisu bili ni optuženi ni njegov branilac.

Nožica je tada rekla da je Zukić s braniocem bio prilikom otvaranja oduzetih dokaza, ali da nisu bili pozvani na pretres uređaja, kada su skidani podaci s njih.

Zukiću se sudi zajedno sa Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem. Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Na upit da li je moguće manipulirati podacima sa mobilnih telefona ukoliko se svi propisani koraci ne poštuju, svjedok je odgovorio kako ne postoji mogućnost da se utvrdi da li je bilo kontaminacije. Također, Zukićeva advokatica je pitala svjedoka da li neko može napraviti prepisku koja se zapravo nije desila, na što je Lakić odgovorio potvrdno i da je zato bitno poštovati proceduru.

Lakić je tokom ispitivanja Odbrane kazao i da je praksa da i forenzičar bude prisutan prilikom pretresa uređaja iako se ne radi o formalnom vještačenju uređaja.

Sutkinja Tanja Curović pitala je Lakića od kada se u Crnoj Gori koristi UFED, na što je svjedok rekao da je on prvi uređaj kupio 2012., a da su ga ostale ustanove u zemlji počele koristiti 2014. ili 2015. godine. Lakić nije imao odgovor na pitanje o tome da li zna kada je Bosna i Hercegovina počela koristiti spomenute forenzičke uređaje, a negativno je odgovorio na pitanje sutkinje da li je u Crnoj Gori korištenje UFED uređaja propisano zakonom.

Na kraju, sutkinja Curović je pitala svjedoka da li je moguće da na mobitelu postoji zabilježen poziv koji se nije desio, na što je Lakić odgovorio kako je svaki podatak na mobitelima podložan manipulaciji.

Termin nastavka suđenja će biti objavljen naknadno.

 

 

Irvin Pekmez