Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Rogatici

24. Januara 2022.10:47
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zorana i Radenka Ilića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice, a optužnica je objavljena na stranici Državnog tužilaštva.


Rogatica. Foto: N1

Prema navodima optužnice, Zoran i Radenko Ilić se terete da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine u općini Rogatica, u okviru širokog i sistematičnog napada, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz naselja Rudo, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Kako je navedeno u optužnici, Ilići su 19. juna 1992. godine, u naselju Rudo, u poslijepodnevnim satima, naoružani i u uniformama, zajedno sa drugim njima poznatim vojnicima, učestvovali u nezakonitom lišavanju slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon što je u gornjem dijelu naselja stradalo nekoliko pripadnika vojske Srpske Republike BiH, Ilići su zajedno sa drugim vojnicima došli pred podrum kuće Miroslava Jovičića, gdje su se nalazili civili, među kojima su bile žena i djeca, kojima je bilo naređeno da borave u podrumu dok je trajao napad”, navodi se dalje u optužnici.

Muškarcima je naređeno da izađu iz podruma jer idu u zarobljeništvo, nakon čega su napustili podrum, a odmah potom postrojeni u kolonu, “gdje su u pratnji i pod prijetnjom oružja odvedeni od strane Zorana Ilića, Radenka Ilića i drugih njima poznatih vojnika u nepoznatom pravcu. Od tada im se gubi svaki trag i do danas nisu pronađeni”, stoji u optužnici Državnog tužilaštva.

Zorana Ilića je Sud BiH 2018. oslobodio krivnje da je, kao pripadnik VRS-a, 20. juna 1992. godine, u stanu u zgradi “Tekija” silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma. Vijeće je tada zaključilo da nije sporno da je oštećena preživjela čin silovanja, ali je ostao sporan identitet počinioca.