Vijest

Nakon peticije BIRN-a BiH: Državno tužilaštvo počelo objavljivati potvrđene optužnice

24. Januara 2022.11:37
Nakon peticije Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za veću transparentnost pravosuđa, Državno tužilaštvo započelo sa objavom redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica na zvaničnoj web stranici ove institucije.

This post is also available in: English

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je krajem 2021. godine najavilo objavu optužnica, nakon što je ranije BIRN BiH uručio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) 5.000 potpisa građana za transparentnije pravosuđe.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanko Kajganić je tada donio i potpisao Obavezujuće uputstvo, kojim će se osigurati objava redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica ove institucije, a koje će se početi primjenjivati početkom ove godine.

On je tada naveo je da će optužnice, odnosno činjenični opisi biti objavljeni nakon potvrđivanja optužnica, a Obavezujućim uputstvom detaljno je preciziran način na koji će se izvršiti neophodna anonimizacija i priprema za objavljivanje, kao i vođenje evidencije objavljenih optužnica.

BIRN BiH je sredinom 2021. godine započeo sa kampanjom prikupljanja potpisa građana sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem nedostupnosti optužnica i presuda za korupciju i na taj način zatražio od pravosudnih institucija veću transparentnost u njihovom radu.

Projektom “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu” BIRN BiH je želio potaći građane da se aktivnije uključe i zahtijevaju neophodne promjene u pravosuđu, te razviju svjesnost o potrebi standardizovanja prakse u objavljivanju dokumenata. Fokus je stavljen na optužnice za korupciju i ukazivanja na loše prakse u bosanskohercegovačkom pravosuđu u pogledu transparentnosti.

Projekat se provodio uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavljao je dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koje su implementirali Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.

 

Aida Trepanić


This post is also available in: English