Vijest

Naredne sedmice presude za zločine na Palama i kod Zvornika

21. Januara 2022.16:42
Sud Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 24. januara, izreći prvostepenu presudu Malki Koromanu, optuženom za zločine počinjene na Palama.


Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN

Optužnica tereti Malka Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992. godine, organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta. Završne riječi Tužilaštva i Odbrane su iznesene u decembru, a Sud BiH će mu prvostepenu presudu izreći u ponedjeljak.

Posljednjeg dana sedmice, nakon više od šest i po godina suđenja, bit će izrečena presuda Goranu Maksimoviću i još sedmorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika. S Maksimovićem se sudi Mići Manojloviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću i Raji Lazareviću za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, kao i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno.

Sud Bosne i Hercegovine će u petak donijeti i drugostepenu presudu u predmetu protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića koji su bili optuženi za neovlašteni promet oružja. Prvostepenom presudom iz augusta prošle godine Sud je odbio optužbu Tužilaštva BiH, te naredio njihovo puštanje na slobodu optuženih, proglasivši se nenadležnim za djelo neovlaštenog držanja oružja.

Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović su optuženi da su tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Istog dana Tužilaštvo BiH nastavlja sa izvođenjem završnih riječi u predmetu protiv Dragana Vikića. Dragan Vikić i Jusuf Pušina optuženi su s Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Velikom parku. Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Vlasenice, Ugljevika, Ilijaša, Brčkog, Gradiške, Kalinovika, Rogatice, Lukavca, Zaklopače, Zvornika, Višegrada, Prijedora i Viteza.

Jasmin Begić