Vijest

Hadžibegović: Tužilac prezentovao dokaze o oduzimanju novca od optuženog

25. Marta 2022.15:39
U nastavku suđenja Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Banjaluci koji je optužen za primanje mita, u svojstvu svjedoka je saslušan Nikola Bajić, protiv kojeg je OJT Banjaluka vodilo istragu za iznudu novca.

Bajić je potvrdio da ga je dva puta saslušavao Hadžibegović, koji je, prema navodima optužnice, od privrednika Senada Zejnića uzeo mito da bi ubrzao istragu.

“Družio sam se sa Elvisom, sinom Senada Zejnića. Upoznao sam ga, kad sam otišao na master studije u Austriju, u jednom od njegovih kafića. Zajedno smo trgovali autima. Nisu mu “zelenaši” uzeli novac, kako on tvrdi, nego Finansijska policija”, izjavio je Bajić, kojeg je Senad Zejnić prilikom prethodnih saslušavanja označio kao osobu koja je od njega iznuđivala novac.

On je dodao da je sa pomenutim Elvisom Zejnićem bio prijatelj skoro deset godina, do trenutka kad se pojavio problem, odnosno prijava protiv njega, kao i da nije prijetio Senadu Zejniću.

“Pričali smo, vodili smo sedam dana razgovor, kako Elvis previše kocka i kako mu možemo pomoći. Svađali smo se preko telefona, ali ja nikakav novac nisam tražio. Ja sam dao njegovom sinu novac za dva auta. Nisam vidio ni novac, ni auta”, rekao je Bajić tokom svjedočenja.

Dodao je i da se sa optuženim Hadžibegovićem nije sastajao van zgrade OJT-a Banjaluka. Tužilac Slobodan Ćelić prezentovao je danas i materijalne dokaze.

Optužnica tereti Hadžibegovića da je od 25. marta do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik u banjalučkom tužilaštvu, preduzimao određene istražne radnje u krivičnom predmetu koje vodi ovo tužilaštvo, nakon čega je više puta telefonom razgovarao i sastajao se sa oštećenim u ovom predmetu i prenosio istom informacije u vezi sa istragom koja se vodi protiv osumnjičenog.

Zatim je u više navrata, kako se navodi u optužnici, od oštećenog zahtijevao novac kako bi nastavio da preduzima druge istražne radnje i mjere u navedenom predmetu, a koje bi svakako morao izvršiti po službenoj dužnosti.

Među dokazima su potvrde pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) o oduzimanju novca od optuženog, a koje je, prema optužnici, Hadžibegović primio od Senada Zejnića, kao i zapisnici o pretresu.

Prema ovim materijalnim dokazima, policija je od optuženog oduzela veću količinu novčanica u apoenima od 100 i 50 eura, kao i dvije tegle namaza “nutela”.

Takođe, među dokaznim materijalom nalazi se i foto-dokumentacija gdje su uslikane poruke koje su Hadžibegović i Zejnić razmjenjivali.

S obzirom da, zbog spriječenosti, na ročištu nije bio stručni saradnik-informatičar iz Republičkog javnog tužilaštva RS-a, u sudski spis nisu uvršteni dokazi koji sadržavaju i CD-ove.

Odbrana optuženog nije htjela da se izjasni o materijalnim dokazima, uz navod da će to uraditi tek kada budu izvedeni svi materijalni dokazi Tužilaštva.

Predsjednik Sudskog vijeća Branimir Jukić izdao je naredbu da se na sljedećem ročištu iz sudskog depozita donese i video-materijal na CD-u a koji sadržava snimke video-nadzora iz tržnog centra “Merkator” u Banjaluci, gdje su se, prema navodima optužnice, takođe sastali Tarik Hadžibegović i Senad Zejnić.

Novo ročište zakazano je za 13. april.

Đorđe Vujatović