Suđenje

“Bobar banka”: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

24. Marta 2022.17:20
U nastavku suđenja bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, optuženoj za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u vezi sa slučajem propasti “Bobar banke”, Republičko javno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze.

Slavica Injac. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Dragica Glušac iznijela je, među uloženih deset, dokaze o povezanosti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i propale “Bobar banke”, kao i odluke “Bobar banke” o priznanju osporavanja potraživanja.

“Investiciono-razvojna banka (IRB) je jedna od najviše oštećenih u slučaju propasti ‘Bobar banke’. Radi se o pedeset miliona maraka. Samo trideset miliona bilo je u depozitima”, rekla je Glušac.

Vlado Adamović, branilac optužene Slavice Injac, prigovorio je dokazima Tužilaštva jer se, prema njegovim riječima, odnose na dio koji se tiče IRB-a i njenog tadašnjeg direktora, a ne na optuženu bivšu direktoricu Agencije za bankarstvo RS-a. On je osporio i način na koji Tužilaštvo tretira potraživanja od “Bobar banke”.

“Ovo što je tužilac iznio da je dokaz štete, to nije tačno jer su to potraživanja. To nije isto. Postupak je u toku i šta će na kraju biti šteta mi ne znamo”, rekao je Adamović.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u martu 2017. godine protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona maraka a što je dovelo do propasti “Bobar banke”.

Slavica Injac, kojoj je suđenje zbog zdravstvenih problema u oktobru 2018. godine prebačeno iz Suda BiH u Okružni sud u Banjaluci, tereti se i da je kao direktorica entitetske Agencije za bankarstvo znala da “Bobar banka” posluje sa velikim kreditnim rizikom ali da, iako joj je to pozicija koju je obavljala nalagala, nije ništa učinila.

Datum nastavka suđenja na Okružnom sudu u Banjaluci biće naknadno određen.

Vladimir Kovačević