Vijest

Glavna rasprava u tužbi Mešića protiv UIO-a BiH planirana u maju

23. Februara 2022.15:59
Glavni pretres u postupku koji se po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zbog diskriminacije trebao bi biti održan 25. i 26. maja 2022. godine, odlučeno je na pripremnom ročištu pred Državnim sudom.
Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Kako je ranije navedeno, riječ je o tužbi za diskriminaciju nastalu njegovim premještajem na niže radno mjesto, te pokretanjem disciplinskih postupaka, čime ga se kažnjava zbog ukazivanja na nepravilnosti u radu.

Strane u postupku su predložile saslušanje ukupno šest svjedoka.

Predstavnici “umješača”, odnosno Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TI BiH), istakli su, između ostalog, da pojedini dokazi tužene strane nisu bitni za donošenje odluke Suda, kao što je detaljni opis tri disciplinska postupka protiv Mešića koji nisu predmet spora.

“Mešić, za razliku od tužene, korupciju nije prijavio iz revanšizma, nego iz ubjeđenja, niti je korupciju prijavio poslije disciplinskog postupka, već upravo suprotno”, naveli su iz TI-a BiH na ročištu.

Sutkinja Nada Papo upitala je Nađu Hozić ispred Pravobranilaštva BiH da objasni obilnost materijalnih dokaza, na što je Hozić odgovorila da time dokazuje da Mešić nije diskriminisan.

“Sva ova dokumentacija je odgovor na navode tužbe i molimo da se prihvati izvođenje ovih dokaza”, kazala je Hozić nakon što je navela razloge, među kojima su, između ostalog, potreba za pojašnjenjem na koji način je izvršen premještaj tužitelja, zbog čega je doneseno rješenje o raspoređivanju na niže radno mjesto.

Protiv Mešića su podignute tri odvojene disciplinske tužbe. Prva prijava se odnosi na kršenje pravila i rušenje ugleda UIO-a iznošenjem informacija u javnost, druga na navode o njegovoj ulozi u spornoj nabavci higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača, a treća za kršenje pravila i rušenje ugleda Uprave iznošenjem informacija u javnost.

Mešićeva pravna zastupnica Biljana Radulović navela je kako ostaje pri osporavanju svih prigovora tužene, uključujući prigovore o neurednosti tužbe. Također, Radulović je Sudu predala pritužbu na odluku o nesprovođenju istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine koju je priložila tužena strana.

 

Irvin Pekmez