Suđenje

Mutap i ostali: Svjedoci čuli tup udarac i vrisak

24. Februara 2022.15:42
Na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetili su se kako su čuli zvuk tupog udarca i vrisak nakon što su sreli Dženana Memića i Alisu Mutap u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva.

Alisa Ramić i Zijad Mutap. Foto: BIRN BiH

Emina Zametica kazala je da je sa tadašnjim mladićem Edisom sjedila na klupi na Ilidži kada su pored njih prošli Memić i Mutap. Primijetila je da je Mutap, koju poznaje od ranije, glasnije govorila, a da je Memić gledao u telefon.

Svjedokinja je ispričala da je sa svojim mladićem otišla do jednog objekta kod arheoloških iskopina, gdje su se zadržali 15-ak minuta.

“Začuli smo tup udarac… ne znam kako da objasnim… i dva puta ‘upomoć’, ženski glas”, prisjetila se Zametica.

Ona je dodala da je namjeravala da ode da vidi šta se dogodilo, ali da ju je spriječio momak govoreći joj da bi i oni mogli upasti u neki problem.

Zametica je rekla da je otišla kući, a da se, kada je osnovana grupa “Pravda za Dženana”, javila njegovoj sestri Arijani i ispričala šta se dogodilo.

Za prikrivanje dokaza o načinu stradanja Dženana Memića sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerci Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Na sugestiju Odbrane Mutapa i Ramić da je sa Memićevom sestrom kontaktirala tek poslije 13 mjeseci, svjedokinja Zametica je kazala da je bilo strah. Navela je da se nadala kako će “zakon” riješiti taj slučaj.

Branilac Goran Dragović pitao je svjedokinju da li je bila udaljena oko 400 metara od hotela “Casa Grande”, a ona je rekla da misli da je razdaljina manja. Kazala je da nema saznanja da se te noći dogodio incident u obližnjem kafiću.

Edis Mulaosmanović ispričao je kako je s djevojkom Eminom šetao na Ilidži, gdje su sreli Alisu i Dženana. Naveo je da se Alisa okretala, a da ga je djevojka opomenula da ne gleda za njom.

Svjedok je rekao da je sa djevojkom stao kod iskopina i da su nakon 20-ak minuta čuli tup udarac i vrisak. Kako je naveo, misli da je u pitanju bio ženski glas, a potom se začulo kako neko kaže: “Tišina!”

“Krenuo sam da potrčim, ali me presjeklo srce. Prepao sam se”, kazao je Mulaosmanović.

On je rekao da su kasnije čuli kako se spominje kombi, ali da on nije čuo škripanje kočnica. Ispričao je da je sa djevojkom sastao sa Arijanom Memić, kojoj su ispričali šta su čuli.

Mulaosmanović se složio sa Odbranom da od iskopina do početka Aleje ima oko 400 metara. Kazao je da mu nije poznato da je te večeri bio incident u jednom kafiću.

Na pitanje branioca Dragovića zbog čega u istrazi nije naveo da je neko rekao: “Šuti!”, svjedok je odgovorio da misli da je to spomenuo.

Odbrana ga je ispitivala i o razlozima zbog kojih ništa nisu prijavili policiji, a sa Dženanovom sestrom su se sastali tek u martu naredne godine. Mulaosmanović je ponovio kako je mislio pomoći, ali da se prepao. Naveo je da je i prijatelje pitao o tom slučaju, ali da su mu oni sugerisali da ne svjedoči pošto su u pitanju “neki jaki ljudi”.

Na suđenju su saslušani i svjedoci Admir Drakovac i Amir Leka, koji su 8. februara 2016. bili šefovi smjena u sarajevskoj policiji.

Drakovac je kazao da je preuzeo službenu zabilješku i kovertu sa četiri komadića stakla, koju su ostavile kolege. On je objasnio da je to stavio u fasciklu za komandira, koji to dalje signira.

Leka je rekao da je bio u smjeni 9. februara kada ga je nazvao Dupovac i kazao mu da uputi patrolu u Veliku aleju. Dodao je da je kontaktirao patrolu i rekao im da će ih dalje zvati Dupovac.

Suđenje se nastavlja 3. marta.

 

Marija Taušan