Vijest

Ukrajina je Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu protiv Rusije

28. Februara 2022.15:16
Ukrajina je Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu podnijela tužbu protiv Rusije, zbog toga što, kako kažu, Moskva iznosi lažne navode da se dogodio genocid, kako bi opravdala rat.

This post is also available in: English


Ukraјinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju. Foto: EPA-EFE/Press služba ukrajinskog predsjednika

Ukrajina je od ICJ-a zatražila pokretanje postupka protiv Rusije, jer je Moskva, kako se navodi, lažno interpretirala Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. kako bi podržala svoje argumente o invaziji.

Ukrajina navodi da “Ruska Federacija lažno tvrdi da su se u oblastima Lugansk i Donjeck u Ukrajini dogodila djela genocida, te je na osnovu ovoga priznala tzv. ‘Donjecku Narodnu Republiku’ i ‘Lugansku Narodnu Republiku’, a zatim deklarisala i sprovela ‘specijalnu vojnu operaciju’ protiv Ukrajine”, navodi se u saopćenju za javnost koje je ICJ objavio u nedjelju.

Vlasti u Kijevu su saopćile da su pokrenule slučaj kako bi se “utvrdilo da Rusija nije imala zakonskog osnova da poduzme mjere protiv Ukrajine u cilju sprečavanja i kažnjavanja bilo kakvog navodnog genocida”, navodi ICJ.

U zahtjevu Ukrajine ICJ-u navodi Moskve se opisuju kao “apsurdna laž”, a Sud se poziva da ove sedmice što prije zakaže saslušanje.

“Ovaj sud mora hitno da zaštiti Ukrajinu dok ne riješi ovaj spor. Ukrajina se trenutno suočava s katastrofalnim i potpuno ničim isprovociranim vojnim napadima i sa svakim danom nastavka ovih akcija ljudska prava ukrajinskog naroda se ozbiljno krše”, navodi se u zahtjevu.

Najavljujući pokretanje postupka protiv Rusije u nedjelju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao ICJ da donese “hitnu odluku kojom bi se Rusiji naredilo da odmah prekine vojnu aktivnost”.

“Rusija se mora pozvati na odgovornost zbog manipulisanja pojmom genocida kako bi opravdala agresiju”, napisao je Zelenski na Twitteru.

Rusija je pokrenula napad na Ukrajinu prošle sedmice, tvrdeći da su ljudi koji govore ruski u istočnim regijama Lugansk i Donjeck pod prijetnjom, te naglasila da treba “demilitarizirati” zemlju, koja posljednjih godina zauzima prozapadni stav.

Ruska invazija osuđena je širom svijeta kao kršenje međunarodnog prava.

Invazija je uslijedila nakon što je Moskva priznala takozvane “Donjecku Narodnu Republiku” i “Lugansku Narodnu Republiku” – dvije samoproglašene teritorije pod pokroviteljstvom Rusije koje se bore protiv vlade u Kijevu od 2014. godine – kao nezavisne države, što je izazvalo međunarodno negodovanje.

Matthew Collin


This post is also available in: English